Търговците на гласове бяха станали нагли, за първи път МВР се задейства

0

За никого не е тайна, че проблемът с купуването на гласове през последните години ударно се разрастваше. Търговците на вот бяха станали толкова самоуверени, че изобщо не се притесняваха от тв камери, които показваха всеизвестни порочни практики. В края на изборния ден пред ромските секции по традиция се извиваха дълги опашки от обхванати от внезапно желание да гласуват избиратели. На много места – като кметските избори в Пловдив например, победителят бе решен именно с пристигналите в последния момент гласове от „Столипиново“. И макар всички да признаваха проблема, никой не се заемаше сериозно да го реши. Може би защото купените гласове отиваха точно при когото трябваше.

Затова мнозина бяха шокирани, когато на последните два вота за парламент ситуацията рязко се промени. За първи път МВР демонстрира безпрецедентна активност спрямо престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Полицията проведе множество шумни спецакции

на места в риск от контролиран и купен вот. Бяха проверени адреси в ромския квартал „Надежда“ в Сливен, в Нова Загора, както и в селата Самуилово, Тополчане и Камен. Непосредствено преди изборите на 14 ноември служители на реда влязоха и в пловдивския кв. „Факултета“ по сигнал за купуване на гласове.

Последваха и арести. Задържани закратко бяха синът и съпругата на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, в чийто дом разследващите откриха около 25 000 лв., евро банкноти, както и списъци с имена. Още 5 души от област Хасково също бяха арестувани. В град Раковски пък Икономическа полиция привика за обяснения 34 служители на общинското предприятие „Благоустрояване и превенция“, като някои от тях подписаха предупредителни протоколи, че няма да се ангажират с корпоративен вот. Същото беше направено и с ловната дружинка в града. Полицията претърси и множество магазини, за които се знае, че продават на кредит, който се „опрощава“ при правилен вот.

Точно в изборния ден пък бе задържан кметът на Сандански Атанас Стоянов заедно с още двама души по сигнал за купуване на гласове. От МВР съобщиха, че в автомобила му са открити списъци с имена, както и над 2000 лв. След едно денонощие обаче Стоянов беше освободен, без да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата заради липса на доказателства. По негови думи над 100 души са били разпитани, но нито един не е потвърдил, че е участвал в схема за търговия с вот. Според Стоянов откритите вещи в колата му са били подхвърлени с цел опетняване на името му и това на партия ВМРО, чийто представител е той. „Ако наистина се намери това лице, което е поставило тази вещи в моята кола, аз ще си търся правата в съда“, категоричен е той.

„38 са задържаните за престъпления срещу изборното законодателство у нас в последните дни. Броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност, която е в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са общо 2371. Имаме и издадени 2707 протоколи за предупреждение по Закона за МВР“, съобщи два дни преди изборите директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев.

Освен за купуване на гласове, имаше разследвания и за други изборни измами. Областната дирекция на МВР в Разград установи, че по време на изборите на 11 юли близо 2500 души са подали заявления за гласуване в подвижна кутия за хора с трайни увреждания. Според органите на реда броят е в пъти по-висок от вота през април. „Резултатите от проверките са показали, че хората от чието име са подадени заявленията, не знаят за тяхното съществуване“, заяви пред БНР ст. комисар Диян Минков, директор на Областната дирекция на МВР – Разград.

Най-недоволни от действията на МВР се оказаха ГЕРБ,

които се оплакаха, че са репресирани от полицията. По време на кампанията лидерът на партията Бойко Борисов няколко пъти се срещна със свои симпатизанти, които бяха проверявани за купуване на гласове и бяха принудени да подпишат предупредителни протоколи. „Единственото, което им остана, е да тормозят народа да не отиде да гласува. Тормоз! В ужас са, че социолозите ни дават 8-9% преднина. Такава безпардонност не е имало и през 1944 г.!“, каза Борисов в град Раковски. След като загуби изборите бившият премиер заяви: „Радвам се, че след тази упражнена репресия към нас имаме такъв резултат и че ни оставиха живи“.

ДПС също изрази недоволството си от предизборните акции на МВР. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ упрекна Рашков, че съзнателно погазва конституционни права на българските граждани, ограничавайки ги с органите на реда да могат да гласуват.

„Изглежда ръководството на тази партия има някакъв проблем със собствения си електорат, за да изнася откровени неистини в публичното пространство, включително и на случая от вчера в районното управление в Кирково, където е заловен гражданин, който е заплашвал друг, че трябва непременно да гласува за ДПС и че в противен случай няма да получи онова, което е необходимо, за да се отоплява през зимата“, отговори му Рашков.

Правозащитни организации също изразиха недоволство, най-вече от начина на действие на МВР – в ромските квартали бяха вкарани тежковъоръжени полицаи, които демонстративно претърсваха и арестуваха. Полицаи по места обаче изразяват задоволство от точно този подход, защото години наред са били обиждани и унижавани точно от търговците на гласове, които безнаказано са се измъквали от всякакви провинения в името на „изборната цел“. И според тях само такъв подход може да има превантивно възпиращо действие.

Факт е, че действията на МВР дадоха резултат

Ясно може да се види от протоколите на секционните избирателни комисии, че купеният и корпоративен вот е ограничен. На втори поредни избори големите ромски квартали като „Столипиново“ в Пловдив, „Факултета“ в София, „Победа“ в Бургас, „Максуда“ във Варна и „Надежда“ в Сливен отчитат рекордно ниска избирателна активност от около 10%. За разлика от изборите на 4 април, когато ГЕРБ и ДПС спечелиха хиляди гласове от секциите с ромски вот, сега там избирателите им са намалели до няколкостотин. От телевизионните репортажи пък се видя как жителите на ромските квартали открито недоволстват, че на тия избори няма да има келепир.

Въпреки че министър Бойко Рашков отказа да се включи Националното междуведомствено звено срещу изборните престъпления заедно с ДАНС и прокуратурата, от резултатите става ясно, че

голяма част от акциите на МВР са се материализирани в досъдебни производства

След изборите през юли силовото ведомство отчете 400% увеличение на делата против политическите права на гражданите, спрямо данните преди изборите на 4 април. 

На територията на СДВР и областите Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен и Смолян, София и Стара Загора са образувани общо 30 досъдебни производства. Към 31 март 2021 г. или преди предишните избори аналогичните досъдебни производства са били само шест и са били образувани на територията на областите Варна, Пазарджик, Перник и Смолян. Дори на фона на тези числа, Рашков упрекна държавното обвинение, че не съдейства достатъчно в пресичането на търговията с вот, като даде пример, че в региона на Враца, Монтана и Видин известен политик от миналото купувал гласове за партия от „известен етнос“. От прокуратурата обвиниха министъра, че се опитва да се намеси в работата им. Сега от нея зависи дали ще успее да представи достатъчно доказателства в съда, за да има и осъдени търговци на гласове.

––––––––––-

Когато любовта отшумява

––––––––––

За контролирания вот може да съдим и по преференциите на отделните кандидати, тъй като това е най-лесният начин да отчетеш дали си получил точно толкова гласове, колкото са ти обещали. Има, меко казано, интересни феномени, при които слабо известни личности избутват водачите на листите заради голям брой преференции. 

Такъв е случаят с кандидата на ГЕРБ от Варна 30-годишната Славена Точева, за която се знае единствено, че е студентка и е работила като хостеса. На първите избори през тази година тя получи над 6800 преференции и задмина дори бившия здравен министър проф. Константин Ангелов, който също стана депутат от морския град. На последния вот след активността от страна на МВР обаче нейните лични гласове са се стопили наполовина до 3383.

Друг пример за смяна на настроенията сред избирателите е Шумен, където шампион по преференции на 4 април беше Илтер Бейзатов, който е на второ място в листата на ГЕРБ. Преди 7 месеца той успя да спечели 6800 преференции. В козлевското село Вълнари например от 401 гласа за ГЕРБ цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. На последните избори обаче той получава тройно по-малко – 2226 преференции.

Интересен е случаят и с бившия депутат Георги Станков от Хасково, който на изборите през април се оказа най-обичаният човек в ГЕРБ с над 13 655 преференции. Той стана известен през 2018 г. със снимка от рождения си ден, на която духа свещ на пищна двуетажна торта със златна глазура, посипана щедро с 500-еврови пачки от захарно тесто. На последните избори Станков бележи много сериозен спад в преференциите, които този път наброяват едва 2997.

Автор: Мартин Георгиев, в. Сега

Заглавието е на редакцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече