„Ангелите на Кирил“ превземат парламента

0

Най-новата политическа сила – “Продължаваме Промяната”, се появи преди два месеца, а вече е първа парламентарна сила с 67 депутати. Сред тях има малко разпознаваеми лица в национален мащаб като лидерите Кирил Петков и Асен Василев, Ицо Хазарта и още няколко души, които видяхме при представянето на формацията. С доста условности към тази група може да добавим Константин Бачийски – лидерът на “Средноевропейска класа”, и Hacтимиp Aнaниeв, който през 2012 г. бе сред учредителите на „Движение България на гражданите“, през 2018 г. създаде „Волт“, а през 2021 г. съдейства за регистрацията на ”Продължаваме Промяната“ пред ЦИК.

Не е ясно как е ставал подборът на кандидат-депутатите, резултатът е млада и цветна парламентарна група на ПП. На пръв поглед в нея преобладават дамите, получили добро образование в западни университети. Те сполучливо бяха кръстени “Ангелите на Кирил”.

По-важно от това е кой ще пише законите в парламента. По тв изявите съдим, че Лена Здравкова Бориславова – с право в СУ и магистратура в Харвард, ще бъде сред юридическите остриета на ПП. Тя е една от трите българки в класацията “30 под 30” на списание “Форбс” за Европа, а миналата година бе отличена за млад юрист на годината. Законите ще пишат и адвокатите Петър Куленски от правна кантора “Русков и колеги“, Рена Стефанова от Русе и Васил Стефанов. В тази подгрупа са Мирослав Иванов, Никола Минчев и нотариус Милен Матеев


Културата и образованието вероятно ще бъдат грижа

на бившия зам.-директор по учебната дейност в английската гимназия в Бургас Христо Симеонов, който е бил един от ръководителите на клуба по „Дебати и ораторско изкуство“ в АЕГ, а преди е завършил ССУМОР „Ген. Владимир Заимов“, учил е и философия в СУ и Московския държавен университет. От Варна идва и Благовест Белев, специалист в областта на висшето морско образование. Христо Йорданов Даскалов пък е професор от Пловдив, д-р, ръководител селекция “Безопасност на храни”. В тази група е и Юрий Козлов /София област/- филолог, който работи като учител. Цветелина Калинова Симеонова-Заркин пък е преподавател в Лесотехническия университет в София. В групата на ПП ще бъде Андрей Гюров – преподавател по финанси в Американския университет в България и 5-кратен шампион на България с бейзболния отбор „Бизоните“. През 2019 година изкачва връх Монблан, а в свободното си време практикува тенис, ски, голф, кайтсърф и мотоциклетизъм. Гюров има 2 % в софийското дружество „Йонтех инженеринг“. 

 

В тези ковидни времена в групата няма много медици 
 

Всъщност, там са две дами – Йорданка Костадинова и Галина Георгиева – първата е фармацевт, а втората – работи като медицинска сестра от 1999 г. И двете идват от Добрич.

Илюстрация: в. Сега

Чисти икономисти в групата също няма много – такива са пак две дами – Радостина Ценова – с над петнадесетгодишен опит и специализации в София, Ню Йорк и Бостън. Към настоящия момент тя се занимава с предприемачество и иновации, като управлява международен инвеститорски клуб. Другият икономист е Венеция Огнянова Нецова-Ангова. Венеция е завършила “Международни икономически отношения” в УНСС и притежава допълнителни квалификации от международни обучителни институции – по предприемачество от Университета „Чейпъл хил“ (Северна Каролина) и Университета „Бабсън“ (Бостън)
Като прескочим потомствения архитект Йордан Терзийски от Велико Търново и урбаниста Юлия Иванова от Перник, бързо стигаме до най-големите групи в групата на ПП – майсторите на стартъпа и бизнесмените.

Има няколко депутати в ПП, които са се специализирали в 

създаване, лансиране и продажба на стартъпи
 

Самият Кирил Василев е такъв тип. Дани Лорер – е създал няколко стартъпи /FranceBusinessPlus, Optiim/, които след това успешно е продал. От тази група е Димитър Ташев /Бургас/ – той в момента лансира стартъп, предназначен за бизнеса, и ще профилира пощенските адреси на хората.

Стоил Стоилов пък е програмист на мобилни приложения. Работи по множество проекти за дигитална трансформация в Западна Европа и изнася лекции на международни конференции по бизнес анализ. От май до септември 2021 г. бе съветник на служебния министър на финансите Асен Василев. Програмист е и Велико Митков Минков, а Михал Камбарев е съдружник и управител на IT компания, работеща в сферата на недвижимите имоти.

В групата са и хора като Иван Маркос Христанов – финансист, изграждащ една от най-големите новостартиращи компании в България, стратегически съветник на множество млади компании, както и Георги Стамов от Кюстендил – експерт по информационни технологии и цифрови трансформации. Александра Стефанова Милчева пък е експерт по киберсигурност

Една от основните фигури в групата на ПП ще бъде и Виктор Насър, който има дългогодишен опит в технологичния сектор. Насър бе съветник на Кирил Петков по време на служебния кабинет по въпросите, свързани с работата на задграничните търговски служби на България. 
Така преминаваме към 

представителите на бизнеса в групата на ПП

Бизнесмените са водени от Николай Събев – собственикът на “Еконт“. Той може би е най-опитният бизнесмен в ПП. Най-младият е Милко Пенев, който разработва проект „Колагенови импланти от човешки колаген“, финансиран от “Америка за България”. Пенев е на 24 години.

Малък успешен бизнес развива Ивайло Шотев – ръководи „Гален-Фарма“ – с. Калугерово, която произвежда лекарства, хранителни добавки и козметика. Марин Шишев от Разград е финансист, търговец на етерични масла.

Интерсен бизнес има и Стоян Георгиев. Той е пилот и създава една от първите авиационни фирми за селскостопанска авиация в България и учебен център за пилоти. Обучил е около 40 летци в гражданската авиация.

Пламен Шaлъфoв също има интересен бизнес – в сферата на модата и дизайна. В момента е съдружник в успешен български моден бранд, насочен изцяло към международните пазари.

Искрен Митев пък е съосновател на ESCREO – компания, произвеждаща функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски.

В групата на бизнесмените е и Владимир Табутов от Благоевград. Дълги години той има общ бизнес с Иван Чапов, включително в успешната фирма „Хидроенергийна компания” АД /ХЕК/. През 2019 г. обаче те се разделят – Табутов напуска ХЕК, напуска “ХК Орбита” ЕООД, с която двамата с Чапов взеха през 2014 г. оценения на 1 288 640 лв. бивш комплекс „Орбита” до Благоевград и го превърнаха в модерен хотел. Излиза и от фирма “Ридина” ООД, както и от ръководството на “Катарино СПА хотел” ЕАД, чиито едноличен собственик на капитала от 10 млн. лв. е ХЕК. В последните години Владимир Табутов регистрира собствена фирма – “ПВ Покровник” ЕООД – за проучване, проектиране, строителство и експлоатация на фотоволтаични централи – основната дейност на фирма ХЕК. 

Табутов има и други интереси, в ръководството е на ФК “Пирин” и в Гражданска инициатива за активна демокрация. С проекти за възобновяема енергия за изграждане на вертропаркове, фотоволтаични централи се занимава и Радослав Стефанов Рибарски от Стара Загора. 

 

В редиците на ПП има и бивши партийци

 

Искрен Арабаджиев, който става депутат от ПП, може да го срещнете на предизборни плакати на ДБ. Това е така, защото Арабаджиев стана заместник-кмет на район „Студентски“ – Столична община. Бакалавър е по “Икономика” и магистър по „Счетоводство и одит” към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Антон Тонев е бил кандидат- общинар във Варна през 2015 г. от една шарена коалиция, в която влизат и Реформаторският блок, и ВМРО.

И накрая – журналистите. В ПП те са двама – Антония Димитрова от Шумен е работила малко в БНР-Радио Шумен и после пет години в разградския вестник “Екип-7“
Петър Миланов, който ще бъде депутат от Видин, е бил репортер, редактор, кореспондент в няколко медии, включително: БНР, БНТ, Агенция „София прес“, вестник „Демокрация“. 

Автор: Петьо Цеков, в. Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече