Министър Иван Демерджиев: Сигналите срещу Гешев се увеличават

0

Темите, които дават повод за внасяне на искане на отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, постоянно се увеличават. Всеки ден получаваме нови сигнали и информация. Готвим такова искане, но чакаме произнасяне на Конституционния съд има ли правосъдният министър има правомощие да го внесе. Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебния кабинет, ще внеса такова искане. Това коментира в ефира на БНР служебният министър Иван Демерджиев.

Според Демерджиев личните качества на Гешев са допринесли да станат по-видими системни проблеми с фигурата на главния прокурор. „Правомощията на главния прокурор са огромни и макар че личността не е водеща, при господин Гешев тези проблеми станаха нетърпими за българското общество“, коментира Демерджиев. Той изтъкна, че влиянието на Гешев върху съдебната система се чувства ежедневно – през избирателната работа на прокуратурата, която прибързва по отделни разследвания и държи на трупчета други, и през доминирания от прокурори Висш съдебен съвет. „Неколкократно съм призовавал г-н Гешев сам да се оттегли.“ Не бива насила да утежняваш обществото с присъствието си. Ако г-н Гешев не може да направи тази преценка, остава внасяне на искане за отстраняване във ВСС“, допълни Демерджиев.

Има две разледителни линии във вижданията на преговарящите за ново правителство партии в сектор правосъдие и позицията на служебното правителство, разбра се още от изказването на Демерджиев. Екипът в министерството не счита, че трябва да се върви към директно закриване на специализираната прокуратура, като вместо това счита, че предметът на дейност трябва да бъде стеснен върху по-малко престъпрления, а актовете й да се контролират от общите съдилища. Голяма част от идеите, за които има консенус, изискват промяна в Конституцията. Считаме, че парламентарно мнозинство за промяна в Констутуцията на този етап трудно ще се намери и затова в министерството работим основно по предложения за промени на законовата рамка“, коментира Демерджиев.

На фона на пасивността на българската прокуратура по серия сигнали, изпратени от служебните министри, правосъдното министерство е предприело стъпки за засилване на взаимодействието с европейската прокуратура. „Изпратихме писма до всички министерства какъв е редът за подаване на сигнали“, обясни Демерджиев. Според него най-много проблеми и сигнали могат да се очакват в министерство на земеделието, агенциите за храните и горите, министерство на регионалното развитие, където са се разпределяли най-големи суми от еврофондовете. Демерджиев даде да се разбере, че не счита за нормално поведението на прокуратурата по трите прекратени разследвания срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. „В случая имаме три разследвания, започнали през 2016,2018 и 2020 година. Нека прокуратурата обясни как така две от тях са прекратени на една и съща дата, третото – малко по-късно, в периода около парламентарните избори. Съмнението е, че прокуратурата е послужила като инструмент за дейност, която е чисто политическа“, обясни още Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече