България ще иска от Брюксел да се намали ДДС за тока и природния газ

0

България ще започне техническо подготвяне на искане за прилагане на намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ. Това обяви правителствената пресслужба след заседанието на служебния кабинет в сряда, съобщи в. Сега.

Оказва се, че страната ни не може да предприеме еднолично решение за намаляване на данъчната ставка за тези енергийни стоки, без да проведе консултации с Европейската комисия. „Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление“, посочват от правителствената пресслужба.

Намаляването на 20%-ния ДДС бе посочено от бизнеса още през септември като възможна мярка срещу драстичното поскъпване на тока за небитовите потребители, наред с паричните компенсации. Намаляването на налога придобива още по-голямо значение, тъй като от 1 януари 2022 г. КЕВР трябва да обяви новите цени на тока и парното за домакинствата, като прогнозите са двойно поскъпване.

Промени в данъчните ставки доскоро не можеше да се правят, защото нямаше действащ парламент. Служебното правителство обаче твърде късно се сети да започне подготовка за консултации с Брюксел и тепърва да дава мандат на финансовия министър да подготвя искането. Досега това трябваше да бъде сторено, за да може новото Народно събрание в най-бърз порядък да промени данъчния закон, така че от 1 януари сметките на тока и парното за битовите абонати – домакинствата, да са с няколко процента по-ниски.

От прессъобщението на МС не става ясно България за каква ДДС ставка на тока и газа ще преговаря с Брюксел – дали за пълно освобождаване от налога или за 9%, каквото е облагането за туризма от край време, а заради пандемията бе въведено през 2020 г. и за ресторантьори, книги и бебешки храни.

Не е ясно също и колко време отнема въпросната консултация с Европейската комисия. Като знаем колко тромави са тези процедури, напълно е възможно да се проточи месец-два и точно в най-големите студове много домакинства да са изправени пред невъзможност да се отопляват. Прогнозите на експертите са за успокояване на цените на енергийните ресурси напролет.

В сряда служебният кабинет одобри промени в Закона за ДДС, част от които е продължаване на антикризисната мярка за 9% за ресторантьори, книги и бебешки храни и през 2022 г. По-ниската ставка обаче няма да действа през цялата 2022 г., а „до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на страната, свързана с епидемичното разпространение на COVID-19“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече