Депутатите решиха: Без зелен сертификат в Народното събрание

0

Депутатите без зелен сертификат няма да могат да работят дистанционно. Това стана ясно, след като парламентът не прие редакционното предложение по този казус на ГЕРБ-СДС, съобщи Дир.бг.

От гласували 193-ма народни представители, „за“ бяха 77, а „против“ – 99.

Народните представители обаче решиха, че поставените под карантина заради коронавируса ще могат да участват в заседанията чрез онлайн платформи.  Вносител на предложението е Лена Бориславова от ПГ „Продължаваме Промяната“ и група депутати.

„За“ бяха 155 народни представители, „против“ 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласуваха срещу предложението, 18 се въздържаха.

Подобни правила действаха и по време на 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Днешното заседание вместо с парламентарен контрол отново започна с дебати за зеления сертификат – точката, която стана повод за спорове и на предишните две заседания.

Преди началото на дебата по точката декларация в подкрепа на зеления сертификат прочете Александър Симидчиев от ПГ „Демократична България“. Вчера от групата казаха, че те ще предложат свой проект на решение по казуса със зеления сертификат и приложението му в НС.

COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, заяви проф. Александър Симидчиев.

„47-ото НС е избрано, за да представлява пряко българския народ, следователно COVID сертификатът трябва да важи и за всички народни представители, така както за всеки наш избирател“, посочи още той и добави, че макар заповедта на здравния министър да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на „тежка липса на морал“ и „представителност“ да не се приеме отговорността и да не бъде въведено това изискване на територията на българския парламент.

„Хубаво“ е, че вие също смятате, че НС е мол или ресторант, коментира председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който обвини ДБ, че не са последователни в думите си, защото ден по-рано казали, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС, а днес били на друго мнение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече