Правосъдната министърка: Има 14 процедури срещу България в ЕК

0

14 наказателни процедури срещу България от страна на Европейската комисия е заварила новата правосъдна министърка Надежда Йорданова при встъпването си в длъжност. От Брюксел са готови да започнат имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

“Изложеното вчера от прокуратурата целенасочено изкривяваше фактите. България в няколко последователни доклада, изготвени от Европейската комисия, получава ясно червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор, прозрачността на работата му и липсата на ефективен механизъм за търсене на отговорност. Това е казвано многократно”, посочи още Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите й ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантират върховенство на закона. В последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства.

„Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията“, посочи правосъдният министър.

Тя напомни, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство, защото в обществото има усещане за липсата на справедливост.

Като спешна мярка тя очерта промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две и да бъдат увеличени правомощията и да разследва. Ще се даде възможност още да се обжалва, ако прокуратурата откаже да образува производство по така събраните доказателства. Йорданова посочи още, че специализираното правосъдие е несправедливо и трябва да бъде закрито, защото „данните от тяхната работа са, меко казано, необнадеждаващи“.

„Голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие – да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство“, изреди необходимите реформи Йорданова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече