Франция а-ха да разбере позицията на България за РС Македония

0

Франция постигна частичен успех да разбере позицията на България за ветото над преговорите с РС Македония за членство в ЕС. Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон, който бе на посещение в София преди началото на френското председателство на Съвета на Европейския съюз отговори по следния начин на въпрос на в. „Сега“ дали разбира каква е българската позиция за РСМ:

„Не претендирам да разбирам всичко онова, което засяга дългата обща история (между България и Северна Македония – б.р.). От това, което разбрах, има воля да се продължи процесът, включително и от страна на България. Все още има трудности по някои точки – реч на омразата, дискриминацията, признаване на малцинства. Ние все още не сме достигнали момента, в който България е готова да приеме стартирането на преговорите“.

Клеман Бон разговаря вчера с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска. България бе последната спирка от неговата обиколка във всички държави от ЕС, където представи приоритетите на предстоящото френско председателство.

Европейските партньори на България гледат с неразбиране на нейното вето, защото когато бе наложено от правителството на Бойко Борисов се твърдеше, че причината е липсата на напредък по споровете за общата история на двете държави, а сега София настоява, че причина е дискриминацията на македонските граждани с българско самосъзнание. От нея произтича езикът на омразата към всичко българско в РС Македония и към България, включително и към българската история.

Като следващ председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г. Франция възнамерява да преодолее парализата на преговорите с РСМ, като свика през юни четвърта конференция на високо равнище ЕС-Западни Балкани. Тя ще бъде безсмислена, ако и дотогава западните партньори на България продължат да си мислят, че проблемът е в отричането от София на македонския език и македонската идентичност, а не в отричането от Скопие на равноправието на българите с останалите „съставни народи“ в РСМ. 

Автор: Светослав Терзиев, в. Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече