Кабинетът отзовава Пламен Георгиев от Валенсия

0

Правителството ще отзове Пламен Георгиев като консул във Валенсия. Това каза министър-председателят Кирил Петков на първото редовно заседание на Министерския съвет през тази година.

„Оттук нататък политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, ще се приключва, особено в МВнР. Предлагам да отзовем Пламен Георгиев, който беше назначен по политически причини във Валенсия, Испания. Това ще бъде символа, че този тип политически назначения не са метода и начина, по който нещата ще се случват“, отбеляза Петков.

Бившият шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който бе замесен в Апартаментгейт, бе определен за консул във Валенсия на закрито заседание на Министерски съвет през лятото на 2019 г. Пocлeдвaxa пpoтecти нa бългapи, които живеят там. Покрай общественото недоволство стана ясно, че той владее испански език само базово, което не е достатъчно за дипломатическа служба. В публичното пространство се появи недекларирана от него при избирането му от парламента диплома за завършен курс на по-високо ниво, която обаче е оказа пълна с правописни грешки.

Въпреки това, кабинетът на Бойко Борисов не оттегли предложението си.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков поздрави здравния министър проф. Асена Сербезова в кабинета за повишените нива на ваксинация, които страната ни отбелязва след стартирането на новата правителствена програма за икономически стимули за българските пенсионери. Само за вчерашния ден бройката на ваксинирани се е повишила с 24 747 души, а от обявяването на програмата досега ваксинираните са над 130 000, отбеляза Петков.

„Нашата начална цел беше 300 000 души. Ние вече сме на една трета от този резултат, а сме още в първите дни на януари. Целта ни е ясна, вече имаме първи резултати“, каза той.

Кирил Петков посочи още, че на днешното заседание кабинетът ще обсъди и финансовата помощ в сферата на туризма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече