Антиваксърите от „Възраждане“ с 1/3 ваксинирани депутати

0

Четирима от тринадесетте депутати на „Възраждане“, която публично се обявява против ваксините срещу ковид, както и срещу използването на зелен сертификат, са ваксинирани. Това разкри разследване на bTV, излъчено в неделя, 9 януари.

То е заснето в петък, докато парламентът въвеждаше зеления сертификат и за депутатите. Срещу тази мярка само „Възраждане“ бяха против, но ИТН, които са част от управляващата коалиция, не гласуваха.

Депутатите ще трябва да показват сертификат за достъп до парламента от 24 януари.

Оказва се обаче, че половината депутати от партията на Костадин Костадинов имат сертификати – четирима заради ваксинация, двама, защото са преболедували и един, който в момента е под карантина. За понеделник „Възраждане“ готви протест срещу зелените сертификати.

На фона на посланията на партията срещу ваксините и зеления сертификат, лидерът на „Възраждане“ не дава отговор на въпроса има ли ваксинирани депутати в групата му. „Аз не питам депутатите си дали са ваксинирани, нито дали са изрязали ноктите си – това е въпрос на грижа за личното здраве и личната хигиена. Има такива, които са преболедували, аз самият нямам зелен сертификат“, казва Костадинов.

Ваксинирани са Николай Дренчев, който е и секретар на партията, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров. И ваксинацията обаче не спира Дренчев да говори разпалено срещу ваксините.

„Ваксините научно честно и почтено не отговарят на определението за ваксина. В момента говорим за един чудовищен социално-инженерен експеримент, в който здравето на народа е заложено на картата на една социално-инженерна геополитическа игра. Това е моето мнение, но и на групата. Както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам. За всички ваксини, които са произведени в последното десетилетие и не са минали дълъг процес на преработка, не бих препоръчал на никого да си слага. Но това, пак казвам, е негово лично решение. Ако вие казвате, че никога до края на живота си не бихте си сложили ваксина“, казва Дренчев пред телевизията.

Когато обаче ребром му е поставен въпросът какво означават думите му, след като на 19 август м.г. се е ваксинирал с препарата на „Янсен“, той отговаря, че „мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам никому ничий избор“ и повтаря, че не иска да обсъжда здравния си статус по телевизията.

Колегата му Иво Русчев признава, че е ваксиниран през лятото. „Тук борбата в момента не е за ваксинирани и неваксинирани. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал“, казва той.

Стоян Таслаков също признава, че е ваксиниран. Направил това под „натиска“ на семейството – ваксинирал се за да предпази 94-годишния си дядо. Той казва, че е живял 6 години във Великобритания и е говорил със специалисти от там, който са му приятели. „Ами какво да кажат, че е добре… добре е да се предпазват възрастните хора“, признава той.

Междувременно депутатът от „Има такъв народ“ Андрей Чорбанов се зарече, че няма да покаже зеления си сертификат за достъп до Народното събрание.

„Искам да видя как и от кого ще бъда спрян. Разглеждането на темата за зеления сертификат за парламента не беше свързано със законността. Според правилника на НС всеки депутат трябва да присъства на заседанията и никой не може да го ограничи“, каза Чорбанов пред Нова тв.

„Ваксинираните боледуват изключително масово, хора със сертификати могат да заразяват други хора. Ние сме против зеления сертификат за когото и да е било, не смятаме, че е ефикасен“, обясни Чорбанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече