Разследват престъпна група, специализирала в „златни паспорти“

0

Специализираната прокуратура образува вчера досъдебно производство по случая с т.нар. „златни паспорти“. Разследването е за това, че от 2015 до 2021 г. на територията на страната е действала организирана престъпна група с користна цел,  спомагала определени лица да придобият българско гражданство след инвестиция. В нея евентуално са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи и двама прокурори.

Това заяви на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

По думите му днес са изготвени искания от обвинението за информация от Българската агенция за инвестиции, Министерствата на правосъдието и икономиката, както и от Дирекция „Миграция“ към МВР. 

„За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП“, добави Кръстев. 

Според разследващите дейността на организираната престъпна група може да накърни интересите на България по отношение на членството на страната в шенгенското пространство, както и за отпадането на визите за САЩ.

Говорителят на Спецпрокуратурата уточни, че разследването все още е на много ранен етап и то касае извършеното престъпление, а не извършителите. Сигналът пък бил подаден от депутата от ДПС Хамид Хамид.

„В момента е много ранен етап, за да се каже кой какво точно престъпление е извършил. Като се съберат всички факти ще можем да дадем правилно правно заключение дали има извършено престъпление и от кого и ако има такова – да повдигнем обвинение“, каза още Христо Кръстев. 

Той каза още, че проверката включва всички издадени паспорти, придобити чрез инвестиция за посочения 6-годишен период. Ще се проверява и произходът на направените инвестиции, както и движението на средствата след предоставянето на българското гражданство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече