Вдигат цените на лекарствата с 15%?

0

Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици на аптеки.

Между 10 и 15% е увеличението вече на някои лекарствата. Най-голям е скокът при медикаментите без лекарско предписание. Голяма част от тях са за простуда и симптоми на COVID-19. Това коментира пред Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Преди две-три седмици, отново пред Нова тв, Костов прогнозира дори 20% увеличение на лекарствата.

„Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара“, добави той. По думите му увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%. Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче ограничава увеличаването на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

Около 350 са лекарствата, които не достигат в аптечната мрежа поради повишеното им търсене. Те обхващат всички терапевтични групи лекарства – от ревматоиден артрит до онкологични заболявания, посочи още Николай Костов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече