Руски банкери се оказаха българи със “златни“ паспорти

0

Руски топ банкери са получили през последните няколко български “златни паспорти“, които им дават право на свободно движение в целия ЕС.  Това са Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев, съобщава разследващият сайт Bird.bg

Кушаев, Нагаев и Финогенов не притежават имоти в България, нито притежават или управляват фирми. Това означава, че те не са инвестирали в реалната икономика, а вероятно са закупили ДЦК или са внесли пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше Законът за българското гражданство.

Игор Финогенов е председател на управителния съвет на Евразийска банка за развитие от 2006 до 2015 г., като преди това е бил помощник на Министъра на финансите на Русия и банкер в други банки. Според страницата му в Уикипедия от 2015 г. е съветник на президента на руската Търговско-промишлена палата и член на съвета на чуждестранните инвеститори към Президента на Казахстан, припомня Bird.bg

Финогенов получава българския си паспорт и става български гражданин на 4 юни 2020 г. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Дмитрий Кушаев става главен изпълнителен директор на Credit Suisse Москва през 2016 г., а през 2021 г. е преизбран като член на съвета на директорите на банката. Когато получава българския си паспорт, той е служител на швейцарската банка в Русия.

Кушаев става български гражданин на  12 март 2021 г.. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Роман Нагаев, възпитаник на Харвард, е бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, за която се говори, че е близка до Кремъл. В България е представлявана от бившия финансов министър Милен Велчев.

След кариерата си във ВТБ, Нагаев е назначен в съвета на директорите на Группа ПИК (Первая ипотечная компания), водеща строителна компания в Русия, в която банка ВТБ Капитал е акционер.

Не се открива публична информация каква позиция е заемал Нагаев към момента, когато е получил българския си паспорт. Той става български гражданин на 29 януари 2018 г., като преписката му е заведена само година по-рано. Към днешна дата той също не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече