Испания: В “Барселонагейт” са изпрани над 5 млн. евро, споменава се и името на Бойко Борисов

0

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. „Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документ, цитиран от в. Сега.

Справката от 21 страници, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Миналото лято се разбра, че испанските власти са прехвърлили разследването на „Барселонагейт“ на българските, които били по-напреднали в него. Тук спецпрокуратурата търси пране на пари и чака отговори от испанските власти. Не е ясно дали се чака същата справка, която ДАНС вече е получила.Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Преди 2 години един от водещите испански вестници – „Периодико“ излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.До 28 юни 2018 г. фирмата Ema BGS SL е притежавана от бащата на Йовчева – Георги Йовчев и фирма Palms Enterprises Overseas LTD, намираща се в Кипър и представлявана от Силвия Николова. След това те продават дяловете си на Серхи Санчо Хосе и на Миглена Николова. Хосе е адвокат, практикуващ в Барселона, за когото се твърди, че е близък с бизнесмена Илиян Пенев. И двете фирми са регистрирани на един и същи адрес в Барселона. Няколко месеца по-късно дяловете на Ema BGS SL са били прехвърлени на VBG Energy ООД, чийто представител е близката до втория човек в ГЕРБ по онова време Цветан Цветанов.

Ema BGS SL е управлявано по административни въпроси от бащата на Борислава Йвочева и от Силвия Николова. Отбелязва се, че Силвия Илиева Николова, която е испанска гражданка, е активист на българското правителство и ГЕРБ.

От наличните до момента данни е видно, че произходът на средствата /увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност 2.3 млн. евро/, използвани за придобиване на бизнеса не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството, пишат испанците.

Капиталовите инжекции към Ema BGS SL се предполага, че са правени от лица, за които няма информация, която да потвърди законен произход на средствата. „Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България“, се казва още в доклада на испанците.

Друг извод в доклада е, че „изглежда всичко сочи, че Йовчева и дъщеря й са се преместили зад граница, най-вероятно в Рим, Италия“.

Испанската полиция е наблюдавала жилището, в което живеят Йовчева, родителите и дъщеря й. Момиченцето посещава обществено училище и като неин единствен настойник е посочена Йовчева. Бившата манекенка ползва порше, регистрирано на фирмата. „Въпросният имот може да се класифицира като луксозен, намира се в скъп квартал на Барселона, разполага с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение“, пише в доклада.

Става ясно още, че полицията в Испания е следила Йовчева и до луксозния бутик в центъра на Барселона. Тя ходи там рано, не обслужва клиенти, т.е. отговаря за управлението на магазина. Баща й също е засичан да отваря магазина и да дава инструкции на служителите. Властите пишат още, че Ema BGS SL е декларирала загуби за 2014 и 2015 г. за 1,225 млн. евро. Магазинът за дрехи не е особено печеливш, а в същото време е собственик на поршето, ползвано от Йовчева. Поршето, оценено на повече от 70 000 евро, е придобито с договор за лизинг през февруари 2017 г. с Banco Sabadell – разход, който е в противоречие с декларираните печалби в годишния отчет на дружеството. Това обстоятелство на практика представлява търговски банкрут на дружеството, обясняват испанските власти.

Колкото до Numin Invest SL, тази фирма се занимава с недвижими имоти. В нея капитал имат Йовчева и баща й, но основният капитал е на Александър Чаушев и партньорката му Яна Горанова. Тя е регистрирана на същия адрес като Ema BGS SL. Точно през Чаушев е и връзката с Борисов, която правят службите.

„От общественодостъпната данъчна информация за приходите на Борисов в България не може да се предположи как той може да си позволи такива парични инвестиции в Испания. Това може да се заключи и от информацията, публикувана от КПКОНПИ“, пише още в справката. В нея се напомня, че Борисов винаги е отричал тези твърдения. Но и се сочи, че „въпреки това от събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече