Гърция се чуди как да ни подпомогне с втечнен газ

0

Гръцкият газопреносен системен оператор DESFA е имал контакти с българския газов оператор, където е проучена възможността за подпомагане на българския пазар – 100% зависим от руския природен газ, с втечнен газ от газовия терминал на остров Ревитуса, който ще работи в обратна посока в случай на криза с доставките на газ заради руската инвазия.

Това съобщава „Катимерини“ в кратък анализ за състоянието на гръцкия енергиен пазар и опасенията за влошаване след руското нахлуване в Украйна, предава БГНЕС.

Край бреговете на Атика това е единственото съоръжение, което позволява диверсификация на източниците на газ в Гърция. Тази опция ще стане още по-лесна, когато Интерконекторът/междусистемния тръбопровод/ между Гърция и България започне да работи. IPTO е имал подобни контакти с мениджърите на съседните балкански страни.

България е най-големият износител на електроенергия в региона и изказването на министър-председателя на страната вчера за предполагаема криза с доставките на газ предизвика безпокойство, пише „Катимерини“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече