Целият свят осъди Русия за войната в Украйна

0

Дори и най-верните поддръжници на Русия не гласуваха срещу поредната резолюция осъждаща руското нахлуване в Украйна. Съветът по човешките права на ООН, който заседава в Женева, прие остра резолюция, осъждаща руската инвазия и създаваща комисия за разследване на предполагаеми военни престъпления срещу човечеството.

При вота Русия остана тотално изолирана, като единствената друга страна, освен нея, която гласува срещу резолюцията, бе Еритрея. Китай, Венецуела и Куба, които обикновено подкрепят Русия, този път се въздържаха, заедно с още 10 страни, пише Би Би Си. Така резолюцията за създаване на разследваща военни престъпления комисия бе приета с 32 гласа „за“, 2 „против“ и 13 „въздържал се“.

Такава комисия е най-високото ниво на разследване, което може да разпореди Съветът по човешки права на ООН. Такава има създадена за военните действия в Сирия, сега вече и за войната на Русия срещу Украйна.

Резолюцията бе предложена от Украйна и подкрепена от САЩ и Великобритания. Дебатите по ситуацията бяха извънредни и започнаха вчера, в рамките на 49-ата сесия на Съвета, припомня в. Сега.

Преди това върховният комисар на ООН по правата на човека  Мишел Бачелет заяви: „Военната инвазия на Руската федерация срещу Украйна отворила нова и опасна глава в световната история. Тя има огромно въздействие върху човешките права на милиони хора в Украйна. Повишените нива на заплаха за ядрените оръжия подчертаха сериозността на рисковете за цялото човечество. Над 2 млн. души бяха принудени да напуснат домовете си. Десетки милиони хора обаче останаха в Украйна, в потенциална смъртна опасност. Трябва да има незабавно разрешаване на конфликта чрез мирни средства.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече