От утре: Специален документ за украинските бежанци у нас

0

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви ръководството и структурата на кризисния щаб, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

Във видео обръщение, публикувано на фейсбук страницата на Министерския съвет, тя посочи, че в щаба ще заседават общо шест работни групи, той ще координира работата на всички институции и ще се ръководи от полковник Валери Рачев.

„В Министерски съвет приехме решение за предоставяне на временна закрила, в съответствие на директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на съюза. Временната закрила предвижда редица улеснения и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна по време на военните действия“, припомни вицепремиерът.

Тя обясни, че от петък на всички гранични пунктове на страната ще се издава специален документ на всички пристигащи в страната украинци, които желаят временна закрила, даващ им право да пребивават легитимно у нас.

„Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а, от друга, ще имат задължението да спазват законите на Република България“, обясни вицепремиерът.

Тя припомни още, че правителството одобри помощ за настаняване и изхранване на бягащите от войната в размер на 40 лв. на ден. По нейни данни в България вече има около 30 хил. души, избягали от военния конфликт.

Започна работа и национален единен информационен портал, където е налична цялата информация за всичко, свързано с кризата в Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече