Американският сенат обяви Путин за военен престъпник

0

Руският президент Владимир Путин бе обявен за военен престъпник от Сената на САЩ. Решението бе взето единодушно – рядка проява в един иначе разединен Конгрес.

Приетата от Сената резолюция бе внесена от републиканския сенатор Линди Греъм. Тя насърчава Международния наказателен съд в Хага и други държави да се насочат към руските военни при всяко разследване на военни престъпления, извършени по време на инвазията на Русия в Украйна.

„Владимир Путин не може да избяга от отговорност за зверствата, извършени срещу украинския народ“, каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Русия нарича действията си „специална военна операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ на Украйна. Путин също така нарече страната американска колония с марионетен режим и на практика отрече съществуването на Украйна като независима държава. 

Москва не е превзела нито един от 10-те най-големи града в страната след нахлуването, което започна на 24 февруари, най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече