Сръбският президент със заплашителен тон: България да продължи да ни доставя руски газ!

0

Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руски природен газ, предаде БГНЕС.

„България съобщи, че ще спре вноса на руски газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване“, каза Вучич при визитата си в Пожега. „Ние много просто казваме – искаме руски газ от Балкански поток. Вие ни доставете (газа, бел.ред.) до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас“, каза още сръбският държавен глава.

Според него Сърбия трябва да получава руски газ, „защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България“.

Коментарът му е по повод изявление на българския финансов министър Асен Василев. „В настоящата ситуация преговори с „Газпром“ няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи“, каза Василев пред БНР.

ПРАЗНИ СЪНИЩА

„Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия, са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия“, коментирал е директорът на държавното дружество „Сърбия газ“ Душан Баятович пред проправителствената телевизия „Пинк“.

„България не може да спре закупуването на руски газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария“, допълнил е Баятович.

ЛИПСА НА СЪГЛАСИЕ

Междувременно стана ясно, че позицията на Асен Василев по въпроса не е позиция на българското правителство. Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви днес пред bTV, че тази тема не е била обсъждана в Министерския съвет, и съответно няма такова правителствено решение. Тя отказа да сподели каква е позицията на левицата по въпроса, преди социалистите „да се запознаят с фактите“.

По-рано днес Василев отново обяви пред бТВ, че преговори с „Газпром“ няма да се водят, докато продължава войната. Той увери, че страната ни е подготвена да обезпечи 100 процента от нуждите си от природен газ, ако доставките от Русия бъдат прекратени. По думите му, това ще стане чрез доставки на азерски газ, както и вероятно чрез втечнен газ от страни като Египет, Алжир и Катар. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече