САЩ: 60% от изстреляните руски ракети в Украйна са в неизправност

0

Съединените щати смятат, че при някои от прецизно управляемите ракети, които Русия използва за нападение срещу Украйна, процентът на неизправност достига 60%, съобщиха за Ройтерс трима американски служители, запознати с въпроса.

Разкритието би могло да обясни защо Русия не успя да постигне това, което мнозина считат за основни цели след нахлуването ѝ в Украйна преди месец, като например неутрализирането на украинските военновъздушни сили, въпреки очевидната сила на руската армия срещу много по-малобройните въоръжени сили на Украйна.

Американските служители, които говориха при условие на анонимност поради чувствителността на информацията, не представиха доказателства в подкрепа на оценката и не разкриха какво точно определя високия процент на откази на руските ракети.

Кремъл и руското министерство на отбраната не отговориха веднага на молбата за коментар.

Подобен висок процент на неуспешни изстрелвания може да включва всичко – от неуспешни изстрелвания до ракети, които не успяват да се взривят при удара.

Представители на американската отбрана заявиха пред репортери тази седмица, че по оценка на Пентагона, Русия е изстреляла повече от 1100 ракети от всякакъв вид от началото на войната. Засега американските служители не са казали колко от тях са поразили целите си и колко не са успели да го направят.

Позовавайки се на американското разузнаване, трима американски служители заявиха, че според оценките на Съединените щати процентът на неуспешните опити на Русия варира всеки ден, зависи от вида на изстреляната ракета и понякога може да надхвърли 50 %. Двама от тях твърдят, че тя достига до 60%.

Един от служителите заяви, че разузнавателните данни показват, че руските крилати ракети, изстрелвани от въздуха, имат процент на неуспешни опити в диапазона от 20 до 60 %, в зависимост от деня.

По данни на проекта за противоракетна отбрана на мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания, в Украйна Русия разполага с два типа крилати ракети с въздушно базиране – Kh-555 и Kh-101.

Агенция „Ройтерс“ не е успяла да провери независимо посочените показатели, както и да изясни какъв би бил стандартният процент на откази за крилати ракети с въздушно изстрелване. Но двама експерти, интервюирани от „Ройтерс“, казват, че всяка степен на отказ от 20% и повече ще се счита за висока.

Съединените щати вярват, че Русия е изстреляла крилати ракети с въздушно изстрелване от руското въздушно пространство по-рано този месец, когато атакува украинска военна база близо до полската граница, а един от американските служители каза пред „Ройтерс“, че е имало особено висок процент на неуспехи по време на тази атака. Според украинските власти при удара загинаха 35 души.

Ракетните атаки бяха характеристика на руската инвазия, като Русия обяви удари срещу военни цели, включително оръжейни складове.

Инвазията уби хиляди и прогони една четвърт от 44 милиона жители на Украйна от домовете им. Бомбардировката удари жилищни райони, училища и болници в украинските градове, включително Харков и обсаденото пристанище Мариупол на Азовско море.

Русия, която твърди, че нейните военни участват в „специална операция“ в Украйна, отрича да е насочена срещу цивилни граждани.

Източник: EURACTIV.com с Ройтерс, превод Калина Ангелова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече