Отнемат златните паспорти на руснаци и беларуси

0

Европейската комисия призова страните членки да проучат как биха могли да лишат санкционираните руснаци и беларуси от европейско гражданство и право на пребиваване в ЕС. ЕК адресира проблема с все още функциониращите в някои държави схеми за предоставяне на „златни паспорти“ и „златни визи“ срещу инвестиции.

Преди седмица България елиминира схемата на „златните паспорти“, но реши да запази „златните визи“.

Трудната от правна гледна точка маневра ще накаже санкционирани членове на руския и белоруския елит, които са платили пътя си към гражданството на ЕС с огромни инвестиции в страни като Кипър, Малта и България.

Искаме правителствата на ЕС да „определят дали паспортите, които преди са били предоставени на руски и белоруски граждани, подложени на санкции, трябва да бъдат отменени“, заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

Критериите за придобиване или отказване на гражданство са от компетентността на държавите-членки, но страните, в които са действали схемите за „златен паспорт“, са били подложени на натиск дори преди Русия да нахлуе в Украйна.

Виганд посочи, че Комисията, която също така отговаря за изготвянето на санкциите на ЕС, няма точни данни за това кои санкционирани лица са притежатели на паспорт, получен чрез схемите.

Комисията и някои държави-членки отдавна осъждат противоречивата практика, за която се предполага, че подпомага корупцията и прането на пари.

Брюксел започна дисциплинарно производство по този въпрос срещу Кипър и Малта през 2020 г.

Миналия месец Малта обяви че ще преустанови издаването на паспорти на руснаци и беларуси до второ нареждане след нахлуването в Украйна, а новото българско правителство прие законопроект за прекратяване на тази схема.

Според Европейския парламент най-малко 130 000 души са получили „златен“ паспорт или виза между 2011 и 2019 г., което е генерирало 21,8 милиарда евро за съответните държави.

Имената на няколко ВИП персони, включително трима водещи банкери и бивш заместник-шеф на консорциума за отбранителна индустрия Минооборонпром, се появиха след журналистически разследвания за златните паспорти в България. EURACTIV провери имената им спрямо списъка на ЕС със санкционирани граждани, в който те не фигурират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече