Уесли Кларк: Путин иска да поеме пълен контрол над Източна Европа

0

Бившият командир на НАТО Уесли Кларк предупреди, че истинската цел на Путин е „да поеме пълен контрол над Източна Европа“, за да унищожи западния военен алианс.

„Той иска Украйна. Той иска балтийските държави. Той иска пълен контрол над Източна Европа. Той иска да унищожи НАТО“, заяви Кларк пред CNN.

Според Кларк сега руският президент само се преструва, че Украйна му е нужна само, за да принуди Запада да се „разоръжи емоционално и морално“.

Той също така призова САЩ и техните съюзници от НАТО да увеличат военната помощ за Украйна, включително предоставянето на бойни самолети: „Украйна е просто текущо бойно поле. Но ако украинците победят Русия на това бойно поле, всичко ще се промени. Така че най-добрият начин за защита на НАТО, най-добрият начин да защитим международната система, е да предоставим на Украйна помощта, от която се нуждае, за да й помогнем да се справи с Русия на бойното поле“.

Кларк отбеляза, че САЩ непрекъснато помагат на „държави, които не са готови да се бият“, докато уменията и образованието на украинските защитници по никакъв начин не отстъпват на американската армия.

„Те са също толкова добри технически, колкото и ние. Ние им даваме нашите съвременни оръжия – и те могат да ги използват всички в рамките на 24 часа“, обясни бившият командир на НАТО.

„Следващият път руските войски ще се опитат да превземат Днепър. Така войските на Путин ще могат да отсекат въоръжените сили на Украйна в Донбас край ОРДЛО. За да се отблъсне такава офанзива, е необходима тежка военна техника – много повече от това, което доставят САЩ“, каза Кларк.

„Украинците имат нужда от танкове, от подвижна артилерия, от много боеприпаси, от гориво и от ремонт. Ние нямаме всичко това“, добави той, но поясни, че всичко това може да бъде осигурено от съюзниците от НАТО в Източна Европа.

Генералният щаб съобщава, че руснаците продължават да прегрупират войските и техниката за по-нататъшни боеве в Донбас, за да превземат целия регион.

Според Белия дом по този начин Путин ще се опита да спечели поне някаква победа на фона на провала в атаката срещу Киев.

„Руско-украинската война може да продължи много месеци и повече“, твърди съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече