Гърция разхлабва мерките срещу ковид от май

0

Разхлабване на мерките срещу разпространение на COVID-19 ще има след Великденските празници в Гърция, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис пред гръцката телевизия „Скай“, цитиран от БТА.

„Не можем да кажем, че ще си върнем живота отпреди COVID-19, защото вирусът още е тук. Просто от месец май, след Великден ще има още по-сериозно разхлабване на мерките“, посочи Плеврис, като отбеляза, че за ваксинираните гражданите почти няма да има ограничения с изключение на носенето на маска на определени места.

Обмисля се отпадането на здравния сертификат, но при определени условия. По отношение на носенето на маска, министърът посочи, че пълно отпадане на носенето й засега се отлага, като препоръката е тя да се използва в затворени помещения и там, където има струпване на хора.

По думите на Плеврис мерките отново ще бъдат преразгледани през септември. Подробности за конкретните стъпки все още няма.

За Великденските празници се предвижда свободно движение на ваксинираните граждани в затворени помещения и открити пространства, няма да бъдат забранявани и събирания.

Плеврис подчерта, че благодарение на строгите мерки Гърция е успяла да достигне средните за ЕС нива на ваксинация. В момента 74 на сто от населението е ваксинирано, а при гражданите над 60-годишна възраст ваксинационното покритие е достигнало 90 на сто.

Глобите, които трябваше да бъдат налагани на гражданите над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани, се отменят засега, като въпросът ще бъде преразгледан през септември.

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани малко под седем хиляди новозаразени с COVID-19 при направени общо 76 645 лабораторни теста. Процентът на положителните тестове е 9,04 на сто. Смъртните случаи са 72, сочат официалните данни, цитирани от в. „Катимерини“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече