Вучич: Санкциите срещу Русия са аморални и безсмислени

0

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции за „аморални и безсмислени“, заради което страната му не се е присъединила към антируските ограничителни мерки, предаде БТА.

„Ако въведа санкции спрямо Русия, всички ще ме възхваляват, ще казват, че съм най-големият демократ в света, въпреки че до вчера ме наричаха авторитарен и полуавтократичен… Неподкрепата за санкциите ни струва скъпо. По-скъпо, отколкото си мислите. А ако го направим, това ще ни струва нашите принципи да не подкрепяме санкции срещу никого, защото от собствения си пример знаем колко неморално е да се налагат санкции, колко безполезно е това“, каза снощи Вучич пред телевизия „Пинк“. 

Сръбският президент е заявявал и преди, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въвежда санкции против Русия. Той също така обяви, че страната му прекратява всички военни и полицейски учения с  чуждестранните партньори. Той бе казал, че Сърбия смята и Русия, и Украйна за братски държави и съжалява за случващото се в Източна Европа, както и че е готова да окаже хуманитарна помощ на Киев. 

Той също така припомни, че „Русия винаги е подкрепяла териториалната цялост на Сърбия от 2001 г. насам“, въпреки че Москва се е присъединила към забраната за полети над Сърбия от 1992 до 1996 г.

„Но това беше друго време… И не търся повод да оправдая стъпките си спрямо онези, които ни помогнаха по други важни въпроси“, подчерта Вучич.

В същото време той заяви, че Сърбия е единствената европейска държава, която не е наложила санкции. „Някои хора излизат на протести и казват: „Вучич е предател“. Предател на Русия? Единствената от всички европейски страни, която не наложи санкции, а ние сме от толкова малка страна“, посочи той.

На 9 април Вучич благодари на говорителя на руския президент Дмитрий Песков за това, че е разбрал защо Сърбия е гласувала за прекратяване на участието на Русия в Съвета на ООН по правата на човека, а на ръководството на Европейския съюз – за това, че е изключило Белград от ограниченията за доставки на петрол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече