Русия спря доставките на газ за България и Полша

0

„Газпром“ спря доставката на природен газ за България и Полша заради отказа да се плаща в рубли, съобщи РИА „Новости“. Унгария продължава да получава газ според графика, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Спирането на газа към България няма да окаже влияние на транзита към Унгария през „Балкански поток“, допълни той. „Газпром“ съобщи, че ако се стигне до отклоняване на газ по транзита, това ще доведе до намаляване на подаването на суровина в същия обем.

На извънредна пресконференция българският енергиен министър Александър Николов обясни, че „газовият ден“ започва в 9 ч. Точно в този час „Газпром“ спря доставките за България и Полша.

„България има осигурен газ за месец напред“, каза Николов. Той беше категоричен, че няма да допусне България да бъде изнудвана и добави, че обявяването на спирането на доставките от вчера за днес показва колко е надежден руският ни партньор. „Няма да водим преговори с наведена глава“, отсече министърът и добави, че няма планове за спиране на транзита на руския газ към Сърбия и Унгария по българската част от Турски поток. Николов повтори позицията на България от вчера, че предложеният от „Газпром“ двустепенен механизъм за плащане чрез конвертиране на сумата в рубли не гарантира интересите на страната ни. „Нямаме гаранция, че като платим, ще получим газ“, каза той. Николов подчерта, че спирането на газа е в нарушение на действащия договор с „Газпром“, който изтича през декември.

Председателят на Енергийната комисия в НС Радослав Рибарски каза по бТВ, че алтернативите са доставките през терминалите за втечнен метан през Гърция и Турция, а също и виртуални сделки. Цената ще зависи от конюнктурата на борсите. По думите му, през следващите месеци не се очакват проблеми, защото завършва отоплителният сезон. През зимата дневното потребление е 10-11 млн. кубика, а през топлите месеци е много по-малко. Рибарски предполага, че България ще търси обезщетение от „Газпром“. Депутатът припомни, че в такива случаи се задейства план на ЕС за сътрудничество и помощ.

Българското министерство на енергетиката обяви късно във вторник вечерта, че „Газпром“ е информирал държавната газова компания „Булгаргаз“, че ще прекрати газовите доставки от сряда, 27 април.

Полша ще купува газ от Германия. Заявките за реверс на газ по газопровода Ямал-Европа днес са се увеличили 5 пъти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече