Зеленски пред „Тайм“: В първия ден руснаците бяха на косъм да ме заловят

0

Украинският президент Володимир Зеленски е на корицата на реномираното американско списание „Тайм“ и в интервюто си за него разказва, че в първите часове от инвазията руснаците са били на косъм от залавянето или убийството му.

Пред журналиста Саймън Шустър Зеленски описва как руските войски са били много близо до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал още в първия ден на нахлуването, като заловят президента и семейството му. 

След като бомбардировките започнали, Зеленски и съпругата му Елена отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома, докато наоколо се чували експлозии. Украинските военни съобщили на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му. 

В нощта от първия ден на войната около правителствения квартал избухнали престрелки, охранителите в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и близо дузина негови помощници. Руснаците са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърлил предложенията да иде на по-сигурно място – включително да бъде евакуиран от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание – Зеленски излязъл на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си (б.р. – Зеленски излъчи в „Туитър“ как обикаля по пустите улици и ободрява сънародниците си).

„В онзи момент – казва Зеленски. – наистина осъзнах ролята си във войната. Разбираш, че те наблюдават, ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече