Таймс: Кремъл е взел решение за атака над Молдова

0

Москва вече си проправя пътя за превземане на Молдова, пише британският Таймс и допълва, че нахлуването в бившата съветска република може да стане на 9 май. Според британското издание на 9 май руският президент Владимир Путин може да обяви признаването на независимостта на Приднестровската молдовска република. Това би довело до реализация на „Донбаския сценарий“ и би било непосредствена заплаха за териториалната цялост на Молдова.

Според цитирани от Таймс украински разузнавателни източници съществуват редица сигнали, които показват, че в близка перспектива може да се стигне до атака срещу бившата съветска република, в чиято армия има едва 3250 военнослужещи.

Отсега се забелязва активност на летището в Тираспол, столицата на международно непризнатата Приднестровска република. Възможно е руснаците да се опитват да прехвърлят свои войски на бордовете на самолети Ил-86, излитащи от окупирания Крим. Успоредно с това в столицата Кишинев трябва да бъдат организирани безредици и протести.

Британското издание пише, че тези информации не се покриват с оценките на западните разузнавателни служби, които считат, че Русия няма достатъчно възможности да стигне безопасно по това трасе без риск от сваляне на самолетите в района на Одеса от украинските ПВО. За да прехвърли амуниции и военнослужещи Русия би трябвало да създаде сухопътен коридор, за което би срещнала лют отпор от украинските сили откъм частично окупираната Херсонска област и част от Николаевска и Одеска области.

Според информацията, с която разполага Таймс, нахлуването в Молдова може да стане на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата. „Считаме, че Кремъл вече е взел решение за атаката срещу Молдова.“ – казва анонимен източник, цитиран от Таймс. П думите на събеседника на британското издание ако този сценарий се осъществи, ще се отвори втори фронт, което би било екзистенциална опасност за Украйна, тъй като ще даде възможност на руската армия да атакува Украйна и от Запад, в т. ч. да атакува и черноморското пристанище Одеса.

По мнението на британските аналитици, реализирайки този сценарий Русия би искала да постигне три цели. Да отклони вниманието на част от украинските сили върху югозападния фланг, да отслаби проевропейската политика на Молдовското правителство и да заплаши Запада, внушавайки, че подкрепата на Украйна може да доведе до по-нататъшна дестабилизация, в това число и на Балканите.

През последната седмица са регистрирани няколко инцидента, в това число нападение срещу сградата на местната служба за безопасност и радио-телевизионната кула в Маяк. Таймс описва и съобщения от „извънредно издание“ на един от вестниците в Приднестровието с дата 2 май, в който са описани „терористични актове“ и е публикуван апел, уж на населението, изпратен до президента Путин с молба за намеса. Според украинското разузнаване серията взривове в Тираспол са били инсценирани от руските сили за сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече