Полезни съвети: Как да пестим ток, газ и гориво

0

Още преди войната в Украйна цените на тока, газа и петрола бяха много високи. Но след руската инвазия те направо експлодираха. Мнозина се питат как могат да пестят енергия. Ето няколко съвета:

Още преди войната в Украйна енергийните цени бяха високи, но след руската инвазия те направо експлодираха. Заради рекордно високите цени на природния газ и петрола германското правителство прие пакет с мерки за облекчаване на гражданите, но те няма да компенсират поскъпването в пълен обем.

На този фон все повече хора си задават въпроса какво биха могли да направят, за да намалят разходите си за енергия. Респективно са зачестили обажданията от граждани на телефоните на потребителските централи със съответните запитвания. Мнозина от тях се изненадват, когато научават, че за това съвсем не е необходимо да се лишават или да правят скъпи инвестиции в нови технологии. За да икономисате примерно от отопление, не е непременно необходимо да подменяте отоплителната инсталация вкъщи. Ако всички домакинства в Европа намалят температурата в жилището с 1 градус, годишното потребление на газ на Стария континент ще спадне с 2,5 процента.

До 20% икономия на гориво при шофиране

И при шофиране на кола има голям потенциал за икономии на гориво. От природозащитната организация „Грийнпийс“ са изчислили, че ограничаването на скоростта по германските магистрали до 100 километра в час ще намали с два милиона тона нужното на Германия количество горива за една година. От автомобилния клуб ADAC не се ангажират с подобна прогноза, тъй като много фактори влияят на разхода на гориво, а освен това съществуват огромни разлики между отделните автомобили.

Икономия на гориво се постига и с плавно и равномерно шофиране. Честите, резки ускорения и високите скорости по правило вдигат разхода на гориво. Като цяло важи: колкото по-бързо караш, толкова повече харчи колата. Експерти твърдят, че предвидливият, равномерен и плавен стил на шофиране може да намали с до 20 процента разхода на гориво.

Друг начин за пестене на гориво е да се уговаряте с колеги за споделени пътувания с един автомобил до работното място и обратно.

Как да пестим ток в кухнята?

Икономии могат да се реализират включително и с помощта на хладилника. Така например ако той е настроен да поддържа 7 градуса по Целзий, това е напълно достатъчно, за да не се развалят продуктите. Всеки един градус по-ниска температура вдига разхода на ток с около 6 процента. По-ниска температура на охлаждане изискват само бързо развалящите се продукти, като каймата например.

В камерата за дълбоко замразяване са напълно достатъчни минус 18 градуса. При хладилниците, които не се размразяват автоматично, или пък нямата функцията „No Frost“, е добре камерата редовно да се размразява. Това може да намали разхода на енергия до 45 процента само от фризера.

Препоръчително е също така да използвате еко-програма на съдомиялната машина, а ако нямате такава да използвате програма с по-ниска температура – примерно между 45 и 55 градуса. Те са по-дълги, затова пък пестят ток и вода.

И при готвенето можем да пестим енергия. Така например подгряването на вода е най-икономично с електрическа кана, като е важно да я пълним само с толкова количество вода, колкото ни е нужно. Готвенето пък е най-икономично, когато тенджерата или тиганът са покрити с капак. С открити съдове процесът е до 3 пъти по-дълъг. Във фурната пестим 15 процента енергия, ако печем „на вентилатор“.

Икономия на енергия при ползване на компютър и смартфон

Сърфирането в интернет или гледането на филми е по-икономично с лаптоп, а не с настолен компютър. Още по-малко ток харчат таблетите.

Който нощем изключва вътрешната си безжична Wi-Fi мрежа, също може да пести електричество. За това дори не е нужно всяка вечер да изключвате рутера, защото повечето могат да бъдат програмирани в кои часове да работят.

За офиси се препоръчва използването на разклонители с бутон за включване/изключване. Така с едно натискане на копчето можете да изключите няколко уреда – компютър, скенер, принтер и др. Режимът на готовност (standby) също потребява електричество, припомнят експертите.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече