Паметникът на Съветската армия осъмна в цветовете на Украйна. Оцветиха го с дрон

0

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме – жълт и син.

Пред монумента днес застанаха и активисти с плаката „Не предавайте Македония“. Те смятат, че монументът трябва да бъде премахнат, защото е „анитбългарски“ на „армия поробителка“, предаде bTV.

Очаква се и групата на защитници на паметника. Полицейското присъствие е сериозно.

Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината – опита на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май граждани, които се обявиха за „неутралитет“ спрямо войната в Украйна, направиха жива верига пред паметника, за да го пазят от опаковане.

Днес граждани се събират и на шествие под надслов „Поход срещу руския фашизъм“ за Деня на Европа. Очаква се шествието да тръгне от площад „Независимост“ в 18.30 ч. и да стигне до сградата на Руското посолство в София. Акцията се организира във Фейсбук.

Организаторите на похода посочват, че от месеци Русия се опитва да изнудва България, а спрените доставки на газ са опит за дестабилизация на държавата ни. Настояването е България да не запазва неутралитет във войната с Украйна и да окаже подкрепа на украинския народ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече