Можело! От 1 юли към България потича азерски газ

0

България ще може да получи цялото количество азерски газ, преди сделката с Гърция да е приключена на 1 юли. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков, който е на изслушване от депутатите в НС.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли“, съобщи министър-председателят.

„За пореден път правителството показва, че опозицията произвежда лъжи, а коалицията работи за интересите на хората“, заяви Настимир Ананиев от ПП.

Попитан от Жечо Станков от ГЕРБ за цената на доставките на втечнен газ от САЩ, Петков отговори следното:

„Цената е много по-ниска от тази, която купувахме от „Газпром“. Доставките ще идват директно от САЩ с американска фирма. Мога да ви уверя, че двата кораба с гориво ще бъдат доставени и вкарани в енергийната ни система на цена по-ниска от тази на „Газпром“.

„По времето на управлението на ГЕРБ са се обявявали цените, искаме прозрачност, защото вече 13 дни не е ясно на каква цена се купува газът. Това, че сте отишли в Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 ст. по-евтин, не означава, че в България ще се продава с 10 ст. по-малко. Не сравнявате правилните диапазони, не смятате доставките. Няма как да е по-ниска цената за България – ще е по-висока реално“, отвърна Станков, обвинявайки премиера, че не обявява коя фирма ще прави доставките и какви ще са цените на газа.

„Признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция, но това, което искам да ви уверя, че всъщност през цялото време се опитваше да ни се каже, че няма диверсификация, но през тези години това не е било, защото не е можело, а защото не е имало желание. Сега, когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка“, коментира Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече