Мангъров: Има дете с хепатит от неизяснен произход, но няма основание за притеснение

0

Дете на четири години, прието в детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ с неизяснен хепатит, е изписано в много добро общо състояние. Това каза за БТА д-р Атанас Мангъров, началник на отделението. По думите му детето ще бъде на контролен преглед след 20 дни.

Хепатитът е с неизяснен произход, но дали е този, за който съобщават редица държави, не мога да кажа, добави д-р Мангъров. По думите на лекаря няма основание за притеснение.

Малкият пациент е бил приет с повишена температура в болницата в Дупница, където са му били направени различни изследвания, от които е било видно, че има високи нива на трансаминази – около 1000 U/L, обясни д-р Мангъров. Трансаминазите са чернодробни ензими, чиито стойности се повишават, когато има възпаление на черния дроб.

Нормалните им стойности са от 20 до максимум 50 U/L, посочи лекарят. Детето е било в болницата около десетина дни, като стойностите на показателите са започнали да намаляват, допълни д-р Мангъров.

Хепатитът, открит при детето, не е A, B, C или Делта хепатит, не се открива и вирусът на Епщайн-Бар, нито цитомегаловирус, каза още д-р Мангъров. По думите му всяка година има случаи на неуточнени хепатити. Преди време в отделението е било прието друго дете с неуточнен хепатит и то също е било изписано в добро състояние.

Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две проби, взети от деца, за които има съмнения за хепатит и се очакваше да приключат изследванията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече