Хърватия приема еврото, а ние?

0

ЕК даде зелена светлина за въвеждане на еврото в Хърватия, която се присъедини към ЕС преди по-малко от десет години. България, която влезе в „чакалнята“ на еврото заедно с Хърватия, ще трябва да почака. Защо?

Решението следва закономерно от заключителната оценка на ЕК, която гласи, че Хърватия изпълнява критериите за въвеждане на еврото. Експертите са направили анализ на стабилността на обменните валутни курсове и на инфлацията в Хърватия, която членува в ЕС едва от 2013 година. Така по-малко от десет години след присъединяването си към ЕС Хърватия е готова да въведе и общата европейска валута. Доклад на ЕЦБ също стига до извода, че страната изпълнява критериите за въвеждане на еврото. Фактическото преминаване към общата европейска валута ще стане на 1 януари догодина, когато еврото ще замени хърватската куна.

Номер 20

Според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен влизането на Хърватия в еврозоната ще подсили не само хърватската икономика, но и самото евро, което, по думите ѝ, за 20 години се е превърнало в една от най-важните валути в света. „Еврото е символ на европейската сила и единство“, заяви още Урсула фон дер Лайен.

От общо 27 страни членки на ЕС еврото дотук са въвели 19 държави. Освен Хърватия национални валути имат още България, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Дания и Швеция. Според европейските договори всички страни от Общността, с изключение на Дания, се задължават да въведат еврото, когато изпълнят критериите за това. Някои страни като Швеция и Унгария обаче не преследват много енергично тази цел.

В Хърватия се надяват, че еврото ще даде силен тласък на туризма, който е изключително важен сектор за адриатическата държава. В същото време много хора се опасяват, че преминаването към еврото ще повиши сериозно разходите за живот.

България получава лоша оценка

С Хърватия еврозоната вече ще включва 20 страни членки на ЕС, а препоръката за нейния прием означава и това: че страната изпреварва България, която влезе в „чакалнята“ на еврото заедно с Хърватия, отбелязва по темата германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Изданието припомня, че правителството в София още през 2018 година декларира желанието си за бърз прием в еврозоната. Сега обаче става ясно, че ЕК не го препоръчва.

Две са причините за това, допълва изданието: България не изпълнява критерия за стабилност на цените, нито е хармонизирала в достатъчна степен националното си законодателство, в това число и устава на Централната банка, с изискванията и правилата в ЕС. Корупцията и проблемите с върховенството на закона са другите две слаби места на България, обобщава изданието.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече