Красимир Дачев пробвал да продаде придобития с измама завод „Свилоза“ на румънски бизнесмен

0

След като вече веднъж буквално открадна „Свилоза” от законния ѝ собственик, представящият се за бизнесмен Красимир Дачев опитал нова врътка – да продаде придобития с измама завод на едрия румънски бизнесмен Владимир Кон и така да прехвърли проблемите със собствеността на чужди плещи, разкрива Narod.bg.

Този път, обаче, схемата на Дачев ударила на камък – предприемачът, доскоро собственик на свързаните Ecopaper и Ecopack, които формират една от големите групи за хартия и опаковки в Румъния, се усетил и избягал точно преди да налапа кукичката.

Владимир Кон

Преди две години Кон продава двете компании на един от големите играчи в хартиена индустрия – британската DS Smith. Групата работи в 37 страни по света (включително в България, където е собственик на завода за хартия в Пазарджик), а оборотът й за финансовата 2018 – 2019 г. е над 6 млрд. лири.

ИСТОРИЯТА

В края на април 2020 г. в медиите се появи информацията, че настоящият собственик на предприятието за преработка на целулоза с отчайваща репутация Красимир Дачев възнамерява да продаде предприятието на 78-годишния румънския бизнесмен Владимир Кон. За сделката се говореше дори като за свършен факт.

При справка в сайта на КЗК стана ясно, че има подадено искане за даване на разрешение за покупката на „Свилоза“, като искането изхожда от дружество „Пейпър Инвест” ЕАД.

Проверка в Търговския регистър разкри, че дружество „Пейпър Инвест” ЕАД е новоучредено дружество с едноличен акционер офшорната кипърска компания „Камерон Файненсинг Лимитид” с деклариран като краен собственик г-н Владимир Кон.

В края на месец май дойде новината, че производството пред КЗК е прекратено поради оттегляне на молбата на кандидат-купувача „Пейпър Инвест” ЕАД, което де факто означава, че сделка за продажба на „Свилоза“ няма да има.

Красимир Дачев, за да се измъкне от поредната каша, пуска лаконично съобщение в медиите, че сделката засега се отлагала по „технически причини”.

Истината обаче се оказва съвсем друга и се вписва идеално в стила „Красимир Дачев“.

Оказва се, че 72-годишният аферист по време на преговорите с румънския инвеститор е „случайно е пропуснал“ да го информира и да представи документи относно това как всъщност е станал мажоритарен собственик на „Свилоза“.

Красимир Дачев придобива мажоритарния пакет акции чрез организирана престъпна схема, като ги отнема от законния им собственик чрез контролиран от него пълномощник.

Врътката ставна, като акции с пазарна стойност към датата на прехвърлянето от 100 млн. щ.д., собственост на американската компания АРУС Лтд., в която Красимир Дачев е миноритарен акционер с 45% от капитала, са прехвърлени без знанието и съгласието на техния законен собственик за 0.01 лв. на новоучреденото българско дружество А.Р.У.С АД.

То пък се оказа собственост на… Красимир Дачев, като дори и платената символична сума е изтеглена от сметките на дружеството от контролирания от беловласия схемаджия пълномощник – Мария Братанова, след което следите й се губят.

Румънският инвеститор, обаче, получил информация за тази схема, както и че за мажоритарния законен собственик на акциите случаят не е приключен.

Незабавно след като разкрил измамата, румънският бизнесмен категорично заявил на Красимир Дачев, че прекъсва всякакви преговори и сделка няма да има, милиционерският син не уреди проблемите относно собствеността в „Свилоза“.

Съвсем очаквано, оттогава нищо не се чува повече за сделка с този инвеститор.

Нещо повече – бизнес обществеността разбира за случая и по признания на изпълнителния директор на „Свилоза“ Михаил Колчев никой не иска и да чуе за инвестиране в „Свилоза“, докато проблемът със собствеността не бъде разрешен.

А изходът е само един – възстановяване на акциите на законния собственик плюс възмездяването му за милионите пропуснати ползи от пладнешкия грабеж на „Свилоза”.

Това ще се случи, когато главният прокурор Иван Гешев извади главата оттам, където я е заврял, и започне пълна проверка на бизнеса на Красимир Дачев. Документалните следи от безобразията му стоят, трябва само да имаме главен прокурор на място.

Ако на Гешев му е забранено да разследва Дачев, ще дойде нов главен прокурор – така или иначе истината трябва да излезе наяве и ликвидаторът на бизнеси да си получи заслуженото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече