Шефът на КЕВР: Най-евтиният газ е по дългосрочните договори

0

България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставката на природен газ, за да гарантираме стабилност на доставките и добри цени за българските потребители. Това заяви Станислав Тодоров, председател на КЕВР.

Той обясни пред БНТ, че в момента най-евтиният газ е този, който получаваме по дългосрочните договори. В случая става дума за азерския газ. Едновременно с това той призна, че през последните месеци неговата цена започва да расте.

Тодоров заяви, че азерският газ в момента е по-евтин от американския втечнен природен газ, а последният е малко по-евтин от руския.

„Абсолютно задължително е да си осигурим азерски газ“, подчерта председателят на КЕВР и заяви, че се очаква интерконекторът България-Гърция да заработи оперативно на 1 юли, както са заявили политиците.

Станислав Тодоров категорично се обяви срещу сключването на нов договор с „Газпром“, защото според него не можем да бъдем сигурни, че руският холдинг няма да го прекрати изненадващо, както направи през април. „Мое лично мнение, а не като председател на КЕВР, България не трябва да сключва договор с „Газпром“. Каквото и да договорим, то може да не е валидно на следващия ден“, заяви той.

На въпрос какъв газ внасяме, Тодоров отговори: „България в момента ползва газ, който е внесен за потребителите от „Булгаргаз“. Какъв е този газ е невъзможно да се отговори. Газът влиза от много точки, вътре има всякакъв газ – азерски, руски, втечнен“.

За да се подготвим добре за зимата отсега трябва да пълним само подземното хранилище „Чирен“ до 1 октомври.

„Без да се пропуска и един ден трябва да се напълва „Чирен“ с 15% до 1 октомври. В момента хранилището е запълнено на 23%, а трябва да се напълни на 100%“, каза Светослав Тодоров.

Той определи като спекулации твърденията, че ни очаква режим на тока, защото България произвежда два пъти повече електричество, отколкото консумира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече