Асен Василев: Еврокомисията помага да купим 10 млрд. куб. м газ

0

В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около 10 млрд. куб. м природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешната си среща с германския си колега Кристиан Линднер в София, предаде БНР.

Василев не уточни откъде ще бъде закупено синьото гориво, как ще бъде доставено и разпределено:

„Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и в момента се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и потенциално Украйна за общо количество над 10 милиарда кубически метра газ.“

От своя страна Линднер похвали България за финансовата стабилност и определи като „впечатляващо“ ниското ниво на държавен дълг, като според него Германия „трябва да се учи от българския опит“ по този въпрос. Германският финансов министър за пореден път припомни, че подкрепата за страната ни за влизане в еврозоната не е политически въпрос, а България трябва да изпълнява всички критерии от Маастрихт, включително и за ценова стабилност.

В същото време вицепремиерът бе помолен за коментар дали ще бъде намерена парламентарна подкрепа за актуализацията на бюджета. Василев отговори:

„Силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализация на бюджета, която е разумна и която работи в полза на българските граждани.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече