Вархей за ветото за РС Македония: Не съм доволен от София

0

Надяваме се, че Северна Македония и Албания ще започнат преговори за присъединяване към ЕС „още днес“, както и че не трябва повече да чакаме заради българските вътрешнополитически причини. Това заяви днес еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей на пресконференция в Брюксел, цитиран от БТА.

Много се надявам, че говорим за дни, а не за месеци и години, добави той. Изглежда вътрешната политика надделява и това е в ущърб на ЕС, коментира Вархей по повод събитията у нас.

Не съм запознат с никаква преговорна рамка, но знам, че от страна на София има пълен застой, посочи той по повод разпространяваните неофициално предложения на Париж за изход от спора между София и Скопие. Не съм особено доволен от това – всеки втори вторник от месеца пътувах до България, без това да доведе до полза, добави Вархей. Засега не мисля, че можем да разговаряме за каквато и да било преговорна рамка, обобщи той.

Темата днес отново коментира и Румен Радев. „Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за РСМ“, каза той пред журналисти. „Идната седмица министър-председателят заминава за Брюксел и трябва да отстои националния интерес. И Народното събрание, и българите трябва да знаят предварително и ясно точно каква позиция ще отстоява министър-председателят. Тя не може да се разминава с рамката на Консултативния съвет за национална сигурност. Всяко хитруване, опити за подмяна или заобикаляне на националната позиция ще имат тежки последствия“, отбеляза държавният глава.

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе Европейски съвет и среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече