Защо Борисов крие коя е Мата Хари и защо ГЕРБ търпят начело човек, свързан със съмнения за корупция?

0

Защо една партия ще търпи човек, чието име се свързва със съмнения за корупция? Които прокуратурата упорито не желае да разследва. Може би защото се страхува какво би могла да намери? И защо един невинен човек ще се примирява с ролята на вечно заподозрян? Който изобщо не бърза да изчисти името си?

Въпросите са логични за нормална държава и партия. И риторични за България.

Фактът си е факт – две години след избухването на “Барселонагейт” и след снимките на кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов няма отговор дори на елементарни въпроси – откъде са кюлчетата и еврото или пък коя е Мата Хари. Нищо, че главният прокурор Иван Гешев периодично обяснява как подчинените му едва ли не денонощно се трудят над материалите. И обещава на евродепутати, че до няколко седмици разследването ще приключи.  Оттогава са минали два месеца, а от прокуратурата няма ни дума, ни вопъл, ни стон.

Коя е Мата Хари?

Представете си сценарий, в който мистериозна жена прониква в покоите на американския президент в Белия дом. Там тя снима в едно от чекмеджетата златни кюлчета и пачки с евро банкноти. Това не се случва само веднъж, а цели три пъти между 2017 и 2019 г. Въпросните снимки обаче изтичат в общественото пространство чак през 2020 г., без да са ясни мотивите, нито крайната цел – разобличаване на корупция или дестабилизиране на държавата? Трудно е да допуснем, че замесените в такъв грандиозен скандал биха останали анонимни задълго.

Точно това се случи в България с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В строго охраняваната правителствена вила „Секвоя“ неизвестно лице успя да снима бившия премиер да спи гол с пистолет до главата и чекмедже, пълно с пари и злато. Вече две години, откакто снимките станаха обществено достояние, разследващите органи не дават отговор кой е човекът от спалнята на Борисов.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че ще се разпитат охранителите на държавния имот. „Изискахме материали от Националната служба за охрана за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души“, заяви при старта на делото наблюдаващият прокурор от СГП Боряна Бецова. Кръгът от хора обаче следва да е бил силно ограничен, тъй като експертизата на снимките показа, че те са правени на 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 година и 6 февруари 2019 г. 

Разследването така и не даде отговор дали има пропуск по линия на НСО. След като всеки посетител на правителствената вила се записва в списък, на точния ден там трябва да фигурира името на автора на снимките. Още повече че по всяка вероятност има работещи камери на входа на държавния имот. „Следва да се изясни има ли нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, поради което са отделили съответните материали и са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура“, пише в съобщението на прокуратурата от декември 2020 г., с което прекрати разследването по случая с кюлчетата и пачките.

Озадачаващ е и фактът, че самият Бойко Борисов не иска да разкрие на разследващите кой го е снимал. Пред журналисти той даде да се разбере, че знае за кого става дума – “една прекрасна госпожа“, влязла в ролята на „Мата Хари“. Не става ясно защо бившият премиер крие самоличността на госпожата, след като я обвинява, че тя му е скроила компромат и специално е аранжирала предметите на снимката. Единственото логично обяснение е, че Борисов се страхува жената да бъде разпитана, защото може да се разприказва и за други нелицеприятни неща. 

Откъде са кюлчетата и пачките?

За да се установи дали златото и парите в чекмеджето са истински и евентуално кой ги е “аранжирал”, трябва да се отговори откъде са дошли. Ако липсват свидетели, единствената възможност това да се случи е по серийните номера. Колкото и очевидно да е това, прокуратурата първоначално отказа да работи по тази линия. „Само по снимка вещото лице нищо не може да направи – нито да установи дали купюрите са истински, нито златото, или колко грама и карата е“, казваше наблюдаващият прокурор Бецова. Така разследването беше спряно, без да бъдат проверени серийните номера. 

Точно година след това обаче разследващите внезапно се сетиха да извършат такава проверка. Това се случи само седмица след като вече бившият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че МВР започва проверка на изтеклите снимки и ще помогне на Борисов да си спомни кой ги е правил. Прокуратурата е поискала правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, за да установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евробанкноти. Не е известно до момента да има някакъв отговор от тези четири държави. Не е изключено обаче, след като отговорите дойдат, прокуратурата да се присети да изпрати въпроси към други четири държави. После – към още четири…

Съдейки от разследването на „Барселонагейт“, за което прокуратурата също се оправдава, че чака информация от чужбина, ще мине още дълго време до окончателното изясняване.

Откъде са парите за имоти в Барселона?

Въпреки че на държавното обвинение са му известни всички ключови фигури в скандала „Барселонагейт“, то отново демонстрира, че е неспособно да достигне до важните отговори. Например по какъв начин са забогатели Мис Бикини Борислава Йовчева и нейният баща Георги? Испанската прокуратурата вече прие, че има достатъчно основания да се подозира пране на пари заради необяснимото богатство на семейството от град Сандански, което живее охолно в скъпарския квартал Esplugues de Llobregat на каталонския град. И изпрати всички материали в България, защото родната прокуратура била по-напреднала в разследването. Нещо, което по никакъв начин не личи.

Документи от Търговския регистър на Испания показват, че Георги Йовчев, който е бивш водопровочик, е вложил през 2015 г. 1 750 000 лв. като капитал в дружеството Emma BGS SL, чието седалище е луксозната къща в Барселона. Дружеството също така управляваше магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на испанския вестник „Ел Периодико“, че властите в кралството водят разследване, свързано с Бойко Борисов.

От писмо на НАП до гражданско сдружение БОЕЦ става ясно, че бащата на манекенката е проверяван от приходната агенция. С оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания, поради което производството е спряно. Към настоящия момент отговор по направеното запитване не е получен, пише в писмото, подписано от шефа на НАП Румен Спецов в началото на 2022 г. Но испанската прокуратура изпрати купища материали на нашата прокуратура. Преводът им вече е готов. Сега се чака анализът, който може да се проточи до безкрайност.

Прокуратурата хич не бърза да установи има ли пръст бившият премиер в рязкото забогатяване на Мис Бикини. „Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил. Ся, има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро“, казва бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева в изтеклите записи „Яневагейт“. Действително, около двете дружества Numin Invest SL и Palms Enterprises, които на практика осигуряват високия стандарт на живот на Борислава Йовчева в Барселона, има множество икономически и политически следи, които водят до Борисов. Но никой не иска да ги следва.

Защо прокуратурата работи толкова бавно?

Впечатление прави, че разследванията срещу бившия премиер продължават с години без реални резултати. И прокуратурата даже не полага особени усилия да прикрие нежеланието си да си свърши работата. Какво налагаше например тя да загуби цяла година, без изобщо да попита къде са напечатани банкнотите от пълното чекмедже? Или пък кой и кога е закупил кюлчетата. Защо бащата на Борислава Йовчева още не е разпитан за необяснимите му милиони? Защо се мотат и останалите разследвания срещу Борисов, по които има свидетели, желаещи да разкажат на кого за какво колко са плащали? Дали защото над лидера на ГЕРБ има разпънат прокурорски чадър? Или защото на някого му е много удобно да го контролира чрез висящи производства? Едното впрочем не изключва другото. И двете версии обслужват нечий интерес. Може само да се предполага чий е, но със сигурност не е общественият интерес.

Автор: Мартин Георгиев, Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече