Кристалина Георгиева: Догодина може да има световна рецесия

0

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) днес заяви, че перспективите пред световната икономика „значително са се влошили“ от април насам и тя не може да изключи възможна световна рецесия през следващата година, като се имат предвид повишените рискове, предаде Ройтерс.

„2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна“, добави ръководителят на финансовата институция. „Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г.“

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред Ройтерс, че през следващите седмици фондът ще понижи прогнозата си за 2022 г. за глобалния икономически растеж, която засега е 3,6% , за трети път тази година, като добави, че икономистите на МВФ все още финализират новите числа.

Според Георгиева забавянето на икономическия растеж може да се окаже „неизбежна цена“ предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност.

Очаква се МВФ да публикува актуализираната си прогноза за 2022 г. и 2023 г. в края на юли, след като намали прогнозата си с близо цял процент през април. Световната икономика се разшири с 6,1 % през 2021 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече