В Германия все по-малко хора умират по пътищата. В България – все повече

0

През миналата година Германия отчита рекордно нисък брой жертви и ранени при автомобилни катастрофи. А в България е точно обратното: там все повече хора умират по пътищата. Ето какво показват статистиките:

Броят на убитите и ранените в пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Германия достигна най-ниската точка от над 60 години насам. Федералната статистическа служба съобщава, че през 2021 година при катастрофи по улиците и пътищата на страната са загинали 2562 души – това е със 157 по-малко, отколкото през 2020. Нека да припомним, че тези числа се отнасят до Германия, страна с близо 82-милионно население, където хората се движат по пътищата с най-голяма интензивност в Европа.

Сравнението с България

През същата 2021 година в България като страна с под 7 милиона население в катастрофи са загинали над 560 души, става ясно от информация, поместена на сайта на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Тоест, спрямо числеността на населението в България по пътищата умират близо три пъти повече хора, отколкото в Германия. Освен това за разлика от Германия, където има спад в броя на жертвите при ПТП, в България е точно обратното – там броят на смъртните случаи през 2021 е по-висок, отколкото през предходната 2020 година. „98 души повече спрямо предходната 2020 са намерили смъртта си на пътя, независимо дали са били причинители или потърпевши на инцидента“, пише СБА, позовавайки се на информация от Пътна полиция.

И още една неприятна новина от България: през 2021 броят на загиналите деца при автомобилни катастрофа е двойно по-висок в сравнение с 2020. През миналата година общо 48 деца са загинали в катастрофи, предимно като пътници.

Още данни от Германия

През миналата година германската полиция е регистрирала средно по 6300 пътнотранспортни произшествия на ден, като общата им бройка е нараснала с 3% спрямо предишната година. През 2019 година обаче – тоест, преди пандемията – броят на злополуките е с 400 000 по-висок.

При 9 от всеки 10 злополуки по германските улици и пътища щетите са само материални. Катастрофите, при които има убити и/или ранени, се случват най-вече в населени места – това са две трети от регистрираните катастрофи. За мнозина може би ще бъде изненада, че по шосетата стават едва 25% от катастрофите с жертви, а по аутобаните – само 6%. Закономерен и очакван обаче е фактът, че поради по-високите скорости извън населените места, злополуките там нанасят по-тежки вреди, отколкото злополуките в населените места.

Експертите в Германия обясняват, че по междуградските пътища дебнат и допълнителни опасности: двупосочното движение, трудното изпреварване или пък необезопасените елементи от околния пейзаж – например дърветата край пътя. А ако се питате какви превозни средства са причинили смъртта на жертвите, за които съобщава германската статистика, ето и числата: 1118 души са загинали в моторно превозно средство (43,6% от жертвите), 529 са били убити при катастрофа с мотоциклет, мотопед или тротинетка. Загиналите велосипедисти през 2021 са били 372, а пешеходците 343.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече