Пълен абсурд: Хванаха шофьор с 1,6 промила, а прокурорът го освободи (документ)

0

Ако се чудите защо е възможно само за пет дни КАТ да залови 26 човека, качили се зад волана след употреба на алкохол и други 14 – надрусани до козирката, обърнете се към прокуратурата.

Некадърното и корумпирано държавно обвинение е съучастник на убийците на пътя – поредното доказателство за това лъсна от документ, изпратен до редакцията на сайта Narod.bg.

От прокурорското постановление отпреди 3 седмици – 23 юни 2022-а, научаваме, че младши прокурор Иван Димитров Димитров от Софийската районна прокуратура е отказал да образува досъдебно производство срещу Росен Дойчинов, заловен с 1,64 промила алкохол зад волана на своя мерцедес.

КАКВО КАЗВА ЗАКОНЪТ

Шофирането след употреба на алкохол в граници над 1,2 промила разкрива особено голяма степен на обществена опасност. Това е така, тъй като наличието на такава сериозна концентрация предполага, че пияният шофьор е употребил алкохол в големи количества, като по този начин застрашава не само собствените си живот и здраве, но и здравето и живота на другите.

Ето защо употребата на алкохол в такива големи количества и сядането зад волана е обявено за престъпление.

В тези случаи НЕ Е ВЪЗМОЖНО наказателната отговорност да бъде заменена с административно наказателна. Тоест, във всички случаи трябва да бъде образувано досъдебно производство, което може да завърши със споразумение или с присъда (осъдителна или оправдателна).

Наказанията са лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева. Предвидена е наказателна отговорност и в случаите в които водачът шофира с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 промила, след като е осъден с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила. Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1500 лв.

Напук на буквата на закона, обаче, младши прокурор Иван Димитров отказва да изстреля пияния на съд. Вместо това изпраща делото на „Пътна полиция“ при СДВР за административно наказание, точно обратното на буквата на закона.

Възможните изводи са два – или младши прокурорът е на „вие“ с правото и не покрива изискванията за заемания пост, или е бил „стимулиран“ с нещо да извърти ситуацията до обикновена глоба за джигита, който утре ще се качи отново фиркан и дали ще убие някого от нас ще е само въпрос на късмет.

Абсурдната случка може да прочетете дословно в самото прокурорско постановление:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече