Вижте седмия пакет санкции срещу Русия

0

Европейският съюз включи в седмия пакет от антируски санкции Сбербанк, фондация „Руски свят“, фондация „Горчаков“ за подкрепа на публичната дипломация, първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, кметът на Москва Сергей Собянин, актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков, редица служители в сферата на сигурността и депутати.

Това се посочва в решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС днес.

Ограниченията влизат в сила от момента на публикуването им. В списъка са включени общо 48 лица и седем организации, сред които мотоциклетният клуб „Нощни вълци“ и неговият ръководител.

Генерал-полковник Виктор Стригунов, първи заместник-директор на Росгвардията, Олег Плохой, заместник-директор на Росгвардията, депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, генерал-майор Шарип Делимханов, началник на отдела на Росгвардията в Чеченската република, и неговият заместник Алибек Делимханов също са сред лицата, които попадат под ограниченията на ЕС.

В списъка със санкции са включени също Юрий Чайка, пратеник на руския президент в Севернокавказкия федерален окръг, Мария Лвова-Белова, омбудсман по правата на детето при руския президент, и Андрей Козицин, генерален директор на Уралската минно-металургична компания.

В списъка на санкционираните юридически лица са включени Россотрудничество и научно-производственото обединение Kvant.

Освен това ЕС наложи санкции и на гражданин на ЕС от Словакия – Йозеф Хамбалек, ръководител на европейския клон на клуба „Нощни вълци“, когото ЕС обвини в проруска пропаганда и материална и финансова подкрепа за действия, подкопаващи суверенитета на Украйна.

Освен че разширяват черния списък на ЕС, новите санкции включват и забрана за износ на злато от Русия. Същевременно ЕС реши да смекчи редица финансови ограничения върху руския износ на петрол и храни и отмени някои забрани за износ на определени авиационни стоки и услуги за Русия.

Съветът на ЕС удължи всички ограничения срещу Русия с шест месеца до края на януари 2023 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече