Социалистът Захари Христов, бриближен до олигарха Георги Гергов, аут от служебния кабинет, искал 10% комисионна от фирми

0

Младата соцнадежда на кръга около Георги Гергов – Захари Христов, който беше заместник-министър на регионалното развитие в предходното служебно правителство на президента Румен Радев, се сбогува с шансовете си отново да заеме поста.

Миналата година Христов от пловдивското с. Ягодово беше отстранен като заместник-министър от бившия служебен премиер Стефан Янев, който тогава не даде публично обяснение за решението си.

Тогава кръгът, който лансира Христов, упорито се опитваше да го наложи за титуляр на поста регионален министър на мястото на популярната към онзи момент арх. Виолета Комитова, но в крайна сметка не успя. Христов, който отговаряше за тол системата, не се запомни с нищо съществено, пише „Скандал“.

Според източници от Министерски съвет причината Захари Христов да се сбогува с поста си на заместник-министър по време на второто служебно правителство на Янев са сигнали от строителни фирми за съмнителни практики.

Твърди се, че той се опитвал да ходатайства за извършване на плащания към определени фирми за сметка на останалите.

Комисионната за услугата е била 10%, а срещите с представители на фирмите се състояли именно в родното му село Ягодово, което пък стана известно в публичното пространство, че там палат има мултимилионерът Георги Гергов, бивш лидер на БСП-Пловдив и собственик на Пловдивския панаир.

За пловдивчани е обществена тайна, че Гергов често събирал там на дискретни срещи уж партийни врагове като Бойко Борисов, например.

Самият Гергов преди години дори публично се обяви за коалиция ГЕРБ-БСП. За него се говори също така, че е в топли отношения с лице, заемащо висока позиция в президентството, което ще разкрием в следваща публикация.

Покрай съставянето на четвъртото служебно правителство на Радев с премиер Гълъб Донев името на Захари Христов отново започна да се споменава в кулоарите на президентството. До края на миналата седмица неговото място е било сигурно в Министерството на регионалното развитие, като за него е ходатайствал лично човекът от „Дондуков“ 2, разказват източниците ни в президентството.

Христов се хвалел, че скоро отново ще се завърне като част от служебното правителство най-вероятно като заместник-министър.

Ягодовецът не може да се похвали със солидно образование, нито с богата биография и опит.

В крайна сметка, обаче, името му отпаднало заради опасения, че евентуалното му участие може да предизвика скандал, който да рефлектира върху новото служебно правителство и самия Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече