Президентският съветник Николай Копринков вкара трима зам.-министри в служебния кабинет

0

Влиянието на президентския съветник по вътрешна политика Николай Копринков в четвъртото служебно правителство на държавния глава Румен Радев става все по-видимо с назначаването на втория ешелон в управлението, каквито са заместник-министрите, пише сайтът „Скандал“, като се позовава на информатори от новия кабинет.

В предходните две правителства, начело със Стефан Янев, кадруването на Копринков беше придобило доста големи размери. Твърди се, че с ходатайството си е направил множество назначения в администрацията, които е осъществил основно чрез заместник-министрите. Често това ставало през главата на ресорния министър и дори без знанието на самия Янев. Според източници от президентството именно тези действия на Копринков са накарали Янев да поиска нарочна среща с президента Румен Радев, на която той изразил острото си негодувание от действията на президентския съветник.

След президентските избори миналия ноември се заговори, че Радев е поставил встрани своя съветник с идеята постепенно да ограничи влиянието му и евентуално да го постави на друга длъжност извън президентската администрация. Причината за това са множество сигнали и оплаквания, които получил от членове на служебното правителство, както и представители на бизнеса, но под влиянието на президентшата, Копринков не е отстранен. Десислава Радева е близка с родителите на Копринков, който е завършил висше образование „Физическо възпитание“.

Внимателният преглед на назначенията в четвъртото служебно правителство на Радев показва, че Копринков си е възстановил позициите и дори ги е разширил.

Потвърждават се и слуховете, че именно той е бил основният кадровик при сглобяването на това служебно правителство, като лично е водил разговорите с по-голямата част от бъдещите министри. Покрай Копринков все по-видимо става и влиянието на бизнес кръга около Георги Гергов, който беше шеф на БСП в Пловдив, но беше изключен от Корнелия Нинова, тъкмо заради смесването на корпоративните му интереси с политиката. Гергов е собственик на Пловдивския панаир и във вилата му в село Ягодово често се събират политици от целия спектър. Освен това се говори, че той, Копринков и Пламен Узунов са в една масонска ложа.

Та така нареченият кръг от Ягодово има за втори път ключов представител в Министерство на културата – заместник-министър Пламен Славов, който отговаря за археологията и паметниците на културата. От него ще зависи одобряването на всякакви статути и проекти, свързани с промяна и премахване на паметници на културата, а такива в Пловдив има много. Почти всяка улица, къща и сграда в централната част на града е такава. Славов беше заместник-министър и кабинета на Янев. Паметливи служители си спомнят как отмени десетки заповеди, свързани със съхранението на сгради паметници на културата. В миналото Славов е бил няколко пъти депутат от БСП от Пловдивска област.

Другата звезда е заместник-регионалният министър Захари Христов, който миналата година тихомълком беше отстранен от същия пост. Твърди се, че лично Янев настоял за махането му, защото до него е стигнала информация, че оказвал натиск над строителни фирми. От сряда Христов пак е заместник-министър и се очаква да отговаря за АПИ.

В миналото Георги Гергов се занимаваше и с пътно строителство, като според мълвата в Пловдив, той отново имал апетити към тази сфера. Захари Христов, родом е от село Ягодово. Често е засичан в дома на Гергов, твърдят негови приближени. Според официалната му биография е работил като ръководител проекти в компании от сектора на пътната инфраструктура, а преди това близо две години е бил на длъжността главен сътрудник по европейски проекти и програми в дирекция ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Поне по един заместник-министър във всяко министерство е назначение на Копринков или Узунов, а за трима от министрите се знае, че също са от близкия им кръг.

За такъв е смятан Илин Димитров, служебният министър на туризма, който беше депутат от ПП и председател на Комисията по туризъм в парламента. Той е протеже на проф. Марин Нешков, преподавател в Икономическия университет – Варна, който пък е близък на Копринков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече