Има газ за години напред: Съкровищата на Румъния в Черно море

0

Съкровище край черноморските брегове на Румъния: предполага се, че само едно находище крие между 42 и 84 милиарда кубични метра газ. Това количество би задоволило потреблението в Румъния за период между 4 и 8 години.

„Неизвлечените черноморски съкровища на Румъния“ – под това интригуващо заглавие швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ) публикува статия за румънския пазар на нефт и газ.

От няколко седмици към румънския бряг вече тече газ от находището „Ана“, съобщава авторът Фолкер Пабст и обяснява, че между офшорната платформа и сушата е прокаран 126-километров тръбопровод, а през следващите три години от находището се очакват 1 милиард кубични метра газ годишно, което се равнява на около 10% от румънското потребление.

Огромен потенциал

Към това германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) добавя информацията, че и досега Румъния почти се е самозадоволявала с газ: 8 милиарда кубични метра от необходимите на страната 11 милиарда се произвеждат в самата Румъния.

Авторът на статията в НЦЦ анализира така раздвижването, настъпило в румънския енергодобивен сектор: „Тази стъпка не е пряко свързана с трескавото търсене на алтернативи на руския газ, което цари в Европа. Проектът тече вече от няколко години, но актуалната геополитическа обстановка все пак насочва погледа на румънците към собствените им запаси“.

Авторът припомня, че Румъния дълго време се нарежда сред най-големите производители на фосилни горива в Европа, а за пръв път петрол е добит в Европа тъкмо в Румъния през далечната 1857 година. Читателите научават и любопитния факт, че Букурещ е първият град в света, който въвежда улично осветление с петролни фенери.

Край черноморските брегове на Румъния навярно се крие още много газ, пише авторът и обяснява, че само в находището „Нептун Дийп“ става дума за между 42 и 84 милиарда кубични метра газ, които биха задоволили цялото вътрешно потребление в Румъния за период между 4 и 8 години.

„Необработен диамант“

Добивът на газ от това находище става все по-реалистичен, след като през май парламентът прие закон, насърчаващ чуждестранните инвестиции в извличането на газ от шелфа, четем още в статията. „Засега „Нептун Дийп“ е необработен диамант и ясно онагледява както занемареността на енергийния сектор в Румъния, така и общите слабости на румънската политика. Енергийната експертка Отилия Нуту го описва като комбинация от алчност, корупция и глупост“, пише НЦЦ.

ФАЦ припомня на свой ред, че в момента Румъния внася газ от Турция и втечнен газ от Гърция през България. Страната много иска да построи терминал за втечнен газ, но това не е възможно, защото танкерите с втечнен газ нямат право да влизат в Черно море през Босфора, уточнява изданието.

В енергийния микс на Румъния влизат по около 18% газ и въглища, над 30% ток от ВЕЦ и 20% от АЕЦ. Страната възнамерява сериозно да инвестира в „зелените“ енергии от вятър и фотоволтаика, отбелязва още ФАЦ.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече