За първи път в света: Вижте къде тампоните и дамските превръзки са безплатни

0

Шотландия е първата страна в света, която вече предлага безплатни тампони и дамски превръзки на обществени места. Законът влезе в сила от 15 август. И други държави обмислят същата мярка.

Безплатният достъп до материали за лична хигиена като тампони и дамски превръзки е уреден със закон в Шотландия и влиза в сила от днес (15.8.2022). В него се казва, че всички образователни институции и публични учреждения са задължени да предлагат „безплатни продукти за дамската хигиена на всички, които се нуждаят от тях“. Шотландия e първата страна в света, която въведе подобен закон.

Сигнал срещу бедността на жените

От 2017 г. насам Шотландия инвестира близо 32 милиона евро, за да осигури безплатен достъп до дамски превръзки и тампони на обществени места. В училищата те са на разположение още от миналата година, а сега достъпът до хигиенни материали се разширява допълнително.

С това Шотландия дава сигнал, че иска да се бори срещу т. нар. менструационна бедност – става дума за това, че редица момичета и жени са принудени да дават прекалено много пари за хигиенни материали, което нерядко ги кара да пестят от други жизненоважни потребности, включително от разходите за храна, или пък да използват неподходящи евтини заместители на дамски превръзки и тампони.

В много страни по света съществува именно този проблем. Анкета на хуманитарната организация Plan International от 2017 година показа, че само във Великобритания 10% от момичетата и жените на възраст между 14 и 21 години не могат да си позволят покупката на менструационни артикули, а други 15% изпитват финансови затруднения да си ги набавят.

Намаляване на ДДС в Германия – проблемите остават

Проведено в Германия допитване по същия въпрос показа сходна картина: всяка втора жена в Германия би се снабдявала по-лесно с качествени хигиенни материали, ако цените им бяха по-ниски.

Почти всяка четвърта жена в Германия изпитва финансови затруднения при купуването на дамски превръзки и тампони по време на менструационния цикъл. А 15% от жените заявяват, че подменят използваните хигиенни материали по-рядко, отколкото е необходимо, за да пестят.

При това в Германия вече бе направена една промяна: от 1 януари 2020 година беше въведена намалена ставка на ДДС за дамските превръзки и тампони – от 19% тя бе свалена на 7%.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече