Доверието в Путин започна да спада

0

От седмица насам доверието на хората в Русия към президента Владимир Путин е спаднало с 1,3 процентни пункта и в момента възлиза на 80 процента. Тези данни разпространи днес руският социологически център ВЦИОМ, цитиран от ТАСС и БТА. През периода 8 – 14 август са били анкетирани 1600 пълнолетни граждани на страната.

Запитани дали имат доверие на Путин, 80 на сто от участниците дадоха положителен отговор (с 1,3 процентни пункта по-малко от предходната седмица). Одобрението за дейността на президента достига 77,8 на сто (с 0,5 процентни пункта по-малко за седмица), посочва центърът в своя анализ.

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от запитаните, а за работата на премиера Михаил Мишустин – 52,2 процента. А 63,4 на сто заявяват, че имат доверие на министър-председателя.

Доверието към лидера на руските комунисти Генадий Зюганов възлиза на 33,6 процента, доверието към водача на партия „Справедлива Русия – За истината“ Сергей Миронов е 31,2 процента, към председателя на партия „Нови хора“ Алексей Нечаев – 9,8 процента, а към лидера на либералдемократите Леонид Слуцки – 18,6 на сто.

Подкрепата за партията на властта „Единна Русия“ е 40 процента, за компартията – 11,3, за „Нови хора“ – 4,4, за либералдемократите – 7,8, а за партия „Справедлива Русия – За истината“ – 5,4 процента.

През 2013 г. шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров призна в интервю за изданието „Сноб“, че основните клиенти на центъра са Кремъл и „Единна Русия“.

Междувременно шефът на разузнаването на Обединеното кралство Джереми Флеминг заяви, че Путин напълно е загубил информационната война в Украйна и на Запад.

„Шест месеца след инвазията ни е ясно, че в Украйна са се провалили не само руските планове за физическо превземане на страната, но и плановете за виртуално настъпление“, смята ръководителят на британската разузнавателна служба, в статия за Economist.

„И двете страни знаят, че водят битка за влияние далеч отвъд бойното поле. Съвременната кибервойна е също толкова брутална и разрушителна, колкото и физическата война“, добавя Флеминг.

Той припомня, че британското разузнаване отдавна следи действията на Русия в киберпространството. В ретроспекция разузнавателните служби осъзнават, че Кремъл е започнал инвазията още преди да започне обстрела на украинските градове на 24 февруари.

Но всички тези действия на Кремъл доведоха до това, че големите западни технологични компании и правителства си сътрудничат и се доверяват много повече в областта на киберсигурността, отколкото преди войната.

„Президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Но макар това да е повод за радост, не бива да подценяваме начина, по който руската пропаганда и хакерите действат в други части на света“, заключава ръководителят на британското разузнаване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече