Вижте спешните мерки на Европа срещу високите сметки

0

Европейската комисия обмисля спешни мерки, включително ограничения на цените и стимули за намаляване на потреблението на електроенергия, за да се справи с високите сметки за енергия тази зима, според изтекло предложение, цитирано от EURACTIV.

Цените на газа и електроенергията достигнаха рекордни нива през 2021 г. Очаква се те да останат високи до края на 2022 г. и в по-малка степен до 2024-2025 г., предупреждава изпълнителната власт на ЕС в документа.

В отговор Европейската комисия работи върху спешна намеса, както и „зимен пакет“ от мерки за оптимизиране на функционирането на пазарите на електроенергия в ЕС и по-ниски потребителски сметки.

Не всички опции, разгледани в документа, са препоръчителни. Например, идеи като спиране на пазарите на едро или въвеждане на таван на цените на едро могат да застрашат сигурността на доставките в ЕС.

Вместо това Комисията проучва три мерки, които биха работили заедно за намаляване на въздействието на високите цени върху потребителите и икономиката.

Тези мерки са:

  1. мерки за намаляване на потреблението на електроенергия;
  2.  таван на цените за така наречените „инфрамаргинални“ технологии за производство на електроенергия (тези с по-ниски оперативни разходи, като възобновяеми енергийни източници, ядрени и лигнитни въглища, които са получили неочаквани печалби, тъй като са свързани с високите цени на газа);
  3. използване на приходите от това за финансиране на мерки, които директно намаляват тарифите за избрани потребители.

Намаляване на консумацията на електроенергия

Целта на ЕС за намаляване на потреблението на електроенергия би била „безпроблемна“, според професорът от Hertie School Лайън Хърт.

Вече има поставена цел за намаляване на потреблението на газ в ЕС с 15% между август 2022 г. и март 2023 г.

Въвеждането на мерки за намаляване на търсенето на електроенергия обаче би било по-сложно, като се има предвид, че електроенергията не може да се съхранява като газ. Вместо това, когато става дума за мощност, има пикове и спадове в търсенето и предлагането в зависимост от времето.

Поради естеството на пазара на електроенергия намаляването на търсенето би било особено важно, когато енергията е оскъдна и цените са високи, се казва в документа на Комисията.

Според изпълнителната власт на ЕС намаляването на търсенето може да бъде постигнато чрез провеждане на търгове за спестяване на определено количество електроенергия, подобно на предложенията, внесени през юли за намаляване на потреблението на газ.

За домакинствата намалението може да бъде стимулирано чрез възнаграждение на потребителите за намаляване на потреблението на енергия.

Съществуват обаче опасения заради поставянето на твърде голям акцент върху намаляването на търсенето на електроенергия, тъй като електрификацията е ефективна алтернатива на газа. Това също така ще има цена за публичните бюджети, тъй като правителствата ще трябва да осигурят финансов стимул за спестяване.

Ограничаване на цената

Междувременно таванът на цените на инфрамаргиналните технологии е „по-добър от алтернативите“, твърди Хърт. Ако се направи добре, цените на едро остават непроменени, което спомага за намаляване на търсенето, обясни той.

Някои анализатори обаче са загрижени за въздействието, което това може да има върху производството на енергия от възобновяеми източници, които биха били една от технологиите, засегнати от тази мярка. По-ниските печалби за индустрията за възобновяеми енергийни източници, части от която вече изпитват трудности , биха могли да намалят инвестициите в нови проекти, казват критиците.

Неочаквания данък върху „неприличните свръхпечалби на енергийните компании“ е „правилното нещо“, коментира Майкъл Блос, депутат от Зелените в Европейския парламент. „Но данъкът трябва да се прилага за въглища, газ и ядрена енергия, а не като спирачка за възобновяемите енергийни източници, които не са причинили тази криза“, каза германският евродепутат пред EURACTIV.

По време на разговор с Европейската комисия Блос и неговите колеги от Зелените призоваха Брюксел да направи повече, за да помогне на домакинствата, изправени пред нарастващи сметки за енергия. Исканията му бяха подкрепени от други евродепутати от левицата, социалистите и демократите (S&D) и други политически групи.

По повод плана на Комисията, Блос каза пред EURACITV: „Най-накрая ще създадем основата за събиране на спешно необходимите европейски енергийни средства. Но трябва недвусмислено да се гарантира, че ще бъдат подпомогнати онези, които спешно се нуждаят от парите за енергия,  а не големите индустриалци.

Перфектна буря

Цените на електричеството в ЕС се повишиха главно заради прекъсвания в доставките на руски газ, който е пределното гориво, определящо цените. Освен това производството на електроенергия спадна заради поддръжката на френския атомен парк и продължителната суша, която засегна водноелектрическите централи в цяла Европа.

Ситуацията на енергийните пазари е „много, много критична“ и засяга не само уязвимите потребители, но и домакинствата със средни доходи и индустрията, каза Мехтхилд Вьорсдорфер, заместник-генерален директор на енергийния отдел на Европейската комисия.

„Загрижеността за сигурността на доставките е от най-голяма загриженост и приоритет в Комисията“, каза тя пред енергийната комисия на ЕП в четвъртък (1 септември).

Комисията признава, че пазарът на електроенергия не е подходящ за настоящата криза, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви по-рано тази седмица , че изпълнителната власт на ЕС обмисля структурна реформа.

„Екстремно растящите цени на електроенергията сега разкриват ограниченията на нашия дизайн на пазара на електроенергия. Той е разработен за различни обстоятелства“, посочи Фон дер Лайен.

Основен ремонт на енергийния пазар обаче би отнел много време , добави Вьорсдорфер. През следващите седмици се очаква предварителна оценка на въздействието и консултация със заинтересованите страни, за да „разгледаме всички опции с отворено съзнание, защото сме в много различна ситуация от преди“, обясни тя.

Оценката на въздействието на вариантите ще дойде през октомври, а законодателно предложение трябва да дойде следващата година, каза в края на юли еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече