Германски концерн ще съди „Газпром“ за милиарди

0

Германският енергиен концерн „Юнипер“ ще съди „Газпром“ за спрените доставки. Става дума за няколко милиарда евро, която фирмата иска да си върне обратно. Заради спрения газ към Германия „Юнипер“ е във фалит и се обмисля неговата национализация, съобщава БНР.

Фирмата е в затруднено положение от месеци заради намаляването и пълното спиране на подаването на газ от „Газпром“ към Германия. Дружеството смята да съди руската компания за нанесени щети и да поиска от нея обезщетение в размер на милиарди евро. Концернът също така призова всички фирми, които са имали сключени договори, но не са получили договореното количество газ, да потърсят обезщетение от „Газпром“. Искането ще се гледа пред съд в Стокхолм.

За да изпълни своите договори в Германия, „Юнипер“ трябваше да купува газ наново от други доставчици на много по-високите вече цени и това изправи фирмата пред банкрут. През юли германската държава купи 30% от акциите на концерна, за да му помогне. Загубите досега на „Юнипер“ са за 12 млрд. евро.

Българският „Булгаргаз“ също има загуби от неизпълнението на договора от руска страна, но от дружеството досега не се е чуло нищо за завеждане на иск срещу „Газпром“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече