Христо Грозев: Москва и Санкт Петербург мислят, че война няма

0

В последните няколко седмици виждаме вътрешна борба в Русия между крайно десните и националистични сили, които искат да има мобилизация след крайните поражения в Харков. Това не е в интерес на Путин засега, тъй като в големите градове Москва, Санкт Петербург и дори Екатеринбург – те живеят в илюзията, че война няма. Това каза Христо Грозев, който е ръководител на разследващия екип Belingcat, заяви в ефира на Нова тв.

Тъй като тях нищо не ги засяга, те не виждат последствията от войната. Войната се чувства в далечния изток, в бедните региони, от където идват най-много войници на контрактна основа и се връщат най-много трупове. Така че за Путин е много опасно да обяви пълна мобилизация. Така че това, което виждаме в момента, е скрита мобилизация. Включително тези кадри с набиране на затворници с тежки присъди с обещание след 6 месеца участие във война, което много малко от тях имат възможност да преживеят, да им бъде простено това, което са направили, каза още той.

Източници твърдят, че в момента задачата е да се съберат около 50-60 хиляди участници във военния конфликт, нови войници от руска страна. Украйна получава все по-голяма подкрепа. Динамиката показва, че Украйна може да спечели войната и да си върне територията до началото на пролетта, заяви Грозев.

 Украйна продължава да получава помощи за нелетални оръжия и инструменти. Въпросът е дали този гамбит, който Русия в момента играе с газовите заплахи, ще доведе до спиране не потока от помощ през зимата. Това е основният фактор, допълни той.

Прогнозата му е, че ако продължат потоците от оръжия и нелетална техника към Украйна, е възможно Украйна да спечели войната и да си върне териториите до началото на пролетта.

По думите му в Централна Европа Русия провокира протести с цел намаляване на помощта на западните страни за Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече