„Промяната“ внесе сигнал, че одитите на европроектите са манипулирани, МФ с опровержение

0

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“, която е под шапката на финансовото министерство, опроверга твърденията на „Продължаваме промяната“ за системно манипулиране на одитите на проектите по оперативните програми.

В пространно становище, публикувано на сайта на агенцията, точка по точка се оборват твърденията на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев за тенденциозен отказ от одит на големи проекти и манипулиране на извадките, така че под контрол да попадат дребни и удобни проекти, пише „Сега“. Отхвърлят се и твърденията за изтрита в последния момент информация от сървърите на агенцията. Частичен проблем се признава само по едно от обвиненията – за неправомерни разходи по договор на МРРБ за юридически услуги.

От ПП твърдят, че агенцията е използвала неправомерно външна платформа за генериране на извадки random.bg вместо специално закупен за това специализиран софтуер за 770 000 лв. Така при извадките са правени манипулации, като е генериран нов и нов подбор, докато в тях не останат само удобни за проверка малки проекти, твърди Асен Василев. От тези операции не оставали надеждни следи. Недопустимо са харчени и пари за избор на външни юридически кантори за нуждите на МРРБ за 5 млн. евро, като 50 от договорите са на кантората на Менко Менков, каза още Василев. Според сигнала, който партията подава в европейската прокуратура, всичко това е ставало с покровителство на високо ниво в Брюксел.

От одитната агенция признават за ползвана външна платформа random.org, но тя е служила само за избор на стартово случайно число, спрямо което да се приложи интервал на извадката.

Самата извадка се определя по специална методология Monetary unit sampling, при която с предимство в извадката попадат проектите с най-висока стойност на разходите. Одиторите, изготвящи извадката, надлежно документират направения избор, с цел проследимост на тяхната работа, изтъкват от ОСЕС.

Оттам уточняват, че извадките се правят при спазване на изрични указания на ЕК, документират се и се изпращат за преглед на службите на ЕС преди началото на всяка проверка. Всички работни документи за извадките се прилагат към съответния годишен контролен доклад. „Предвид изложеното, твърдението, че ползваната външна платформа random.org не позволява да се пазят следи как са подбирани проектите за одит, е необосновано“, допълват от агенцията.

Оттам опровергават и твърдението, че агенцията е следвало да използва специализиран софтуер за съставянето на извадки вместо външната платформа. Агенцията е закупила софтуер за управление на одиторската дейност за 303 900 лв. (а не за 770 000 лв., както твърди ПП – бел. р.), като този софтуер не касае по никакъв начин съставяне на извадки или избор на случайни числа. Той е за управление на одитната дейност и съдържа одитни досиета, без функционалност за извадки.

Според агенцията няма как да е вярно и твърдението за изтрити данни в последния момент преди отстраняването им ръководни фигури.

„Всички Годишни контролни доклади (с приложени извадки и резултати), доклади от системни одити и доклади от проверки на проекти са разпространени веднага след издаването им до потребителите – съответно Европейската комисия, управляващи и сертифициращ органи, бенефициенти. Така резултатите от одитите съгласно одиторските стандарти са предоставени на всички заинтересовани лица и предвид това не биха могли да бъдат последващо коригирани или изтрити“, се казва в становището.

От ОСЕС признават за проблем само с договора на МРРБ за юридически услуги. По този договор за 8,9 млн. лв. са били изразходвани близо 5 млн. лв., като сертифицираните разходи, тоест потвърдени, възлизат на 1,8 млн. лв. По договора е допуснато неправомерно да се заплащат разходи по процесуално представителство. Няма забрана управляващите органи да ползват външни юридически услуги, но конкретно разходите по съдебни дела за наложени санкции са недопустими.

Агенцията ще остойности тези разходи от общите и същите ще бъдат възстановени от бенефициентите на МРРБ, се казва в становището. От агенцията отхвърлят и твърденията за възстановени на ръководни постове разследвани лица. Оттам изтъкват, че работата на одитния орган е бил проверяван многократно – за периода 2014-2020 са извършени 13 одита на ЕК и 5 одита на Европейската сметна палата и работата на одитния орган по линия на одитните ангажименти, включително съставянето на извадките, е оценено като добро. Ако това не беше така и имаше доказани недостатъци в работата на одитните органи, плащанията по оперативните програми щяха да бъдат прекъснати или спрени, изтъкват от ОСЕС.

ПП посочиха поименно бившата изпълнителна директорка на ОСЕС Добринка Михайлова и други две неназовани лица за отговорни за манипулациите на извадките. Според партията заради тези схеми Михайлова е отстранена от поста, но в последствие е назначена начело на дирекция  „Одит на средства по регионални политики“ в Министерство на финансите. Според „Продължаваме промяната“ това е направено от служебното правителство с цел замитане на следи. Според ПП е недопустимо разследвани служители от европрокуратурата да се преназначават на високи постове. „МФ и ИА ОСЕС не разполагат с информация, че Европейската прокуратура разследва бивш или настоящ служител на МФ или на ИА ОСЕС“, се казва по този повод в становището на агенцията. Михайлова обяви,че ще си търси правата по съдебен ред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече