Как се бори инфлацията: Данък „Робин Худ “ в Испания, „спешен мини бюджет“ във Великобритания

0

Испанското правителство ще въведе временен и извънреден данък за най-богатите хора в страната, възлизащи на 1 процент от населението, предадоха Франс прес и БТА, като се позовават на министъра на бюджетните въпроси Мария Хесус Монтеро.

Със сумата ще могат да се финансират помощи в подкрепа на средната класа и работниците, които пропорционално допринасят най-много за финансирането на обществените служби, каза тя.

Данъкът ще е по модела на този, въведен за големите банкови и енергийни групи в страната, и ще влезе в сила догодина за период от две години.

Във Великобритания министърът на финансите Куази Куартенг трябва да представи така наречения „спешен мини-бюджет“ на новото правителство, с който се цели справяне с кризата с поскъпването на живота. Съкращаване на данъците и допълнителни правителствени заеми се очаква да бъдат в основата на мерките.

Някои неща от плановете на правителството вече са ясни. Става дума за определяне на таван от 2 500 паунда годишно за енергийните сметки и допълнителна помощ за най-уязвимите. Увеличението на националните осигурителни вноски, въведено от предишния финансов министър Риши Сунак през април, за финансиране на здравеопазването и социалните грижи, ще отпадне от 6 ноември.

Това, което британците ще научат днес засяга най-вече икономиката. Посланието на Куартенг е, че Великобритания може расте с по-бързи темпове, ако частният сектор бъде освободен от данъчното бреме и регулации.

Финансовият министър каза тази седмица, че е възможно да се повиши ръстът на брутния вътрешен продукт до 2,5%, ако плановете му бъдат изпълнени.

През последните 12 години на управление на консерваторите, ръстът на националния доход обаче е бил средно с 1,5%, а заплатите на повечето работници са в застой. Институтът за фискални изследвания коментира, че има малко доказателства, че намаляването на данъците и дерегулацията предлагат „чудотворен лек“ за стимулиране на растежа. От института смятат, че идеята за намаляване на данъците за постигане на устойчив растеж е доста хазартна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече